Bakaliowiec, ciasto z bakaliami / the best cake


Żadne ciasto wcześniej i mam nadzieję, że żadne ciasto później nie przyczyni się bardziej do pogorszenia stanu mojego zdrowia, jak ten bakaliowiec, który jest NAJLEPSZYM CIASTEM , jakie jadłam od bardzo dawna. Powyższe zdanie być może brzmi, jak cytat z Kubusia Puchatka, no trudno. Nikomu nie powiem, że jest to łatwe ciasto i szybko i sprawnie można je zrobić. Ja i moja rodzina prawie nie daliśmy rady, mieliśmy dwa podejścia - jedno nieudane. Dzięki Ewie, autorce tego przepisu i Jej pomocy uwierzyliśmy, że damy radę - udało się nam je zrobić za drugim podejściem  i jednocześnie odczarować, jak i wyczarować to ciasto ( zważyło się nam masło z masą jajeczną podczas ich łączenia). Ciasto nie jest tanie (skład bakalii, to kwestia względna), ale jak jest większa okazja, to zrób je - dla mnie REWELACJA !!!

Składniki ciasta:
  • 10 białek
  • wiórki kokosowe - mała paczka
  • mak - mała paczka
  • cukier - dodajemy niewiele - kilka łyżek
  • wódka - dużo :D
  • powidła śliwkowe - 2/3 słoika
Sposób przygotowania ciasta:
  • ubijamy białko z cukrem na gęstą  i sztywną pianę
  • dodajemy mak i wiórki kokosowe
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, do momentu, gdy brzegi ciasta odchodzą od formy i ciasto jest zarumienione
  • studzimy przy otwartym piekarniku
  • po wystudzeniu nasączamy ciasto lekko alkoholem (wódką) i smarujemy cienko powidłami śliwkowymi
Składniki do masy bakaliowej:
  • 10 żółtek
  • 1-2 jaja
  • 5 paczek cukru waniliowego
  • cukier kryształ, ok. połowa szklanki - dosładzamy masę tak, aby była dla nas słodka
  • 60 dkg mas-mixu
  • 100 ml spirytusu lub 200 ml wódki (ja dałam wódkę)
  • bakalie: szklanka rodzynek, szklanka śliwek, szklanka orzechów włoskich, morele suszone, 2 paczki migdałów w płatkach, czekolada gorzka - 1 tabliczka
Sposób przygotowania masy bakaliowej:
  • ubijamy w kąpieli wodnej żółtka z cukrem na puszystą pianę, bez wyczuwalnych kawałków cukru, studzimy
  • miksujemy max-mix na puszystą masę, dodajemy stopniowo na przemian alkohol i ostudzoną masę jajeczną tak, aby nie zważyła się
  • dodajemy pokrojone bakalie i pokrojoną czekoladę
Składniki do polewy:
  • 1/3 słoika powideł śliwkowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 -1,5 tabliczki czekolady
Sposób przygotowania polewy: rozpuszczamy składniki w kąpieli wodnej lub na bardzo słabym ogniu - mieszamy

Przygotowanie całości:

Na ostudzone ciasto wyłożone papierem wylewamy masę bakaliową, która jest o konsystencji śmietany (czyli rzadkiej), wkładamy ciasto do lodówki, po stężeniu nakładamy polewę. Ciasto jest trochę "pijane", ja dałam  w sumie 2/3 półlitrowej butelki wódki, a Ewa jeszcze więcej :)


Smacznego:)











7 komentarzy:

  1. 2/3 półlitrowej butelki wódki... Powinnaś na tym bakaliowcu umieścić stosowne ostrzeżenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no, ciasto nie jest dla dzieci ! dla dorosłych jest więcej :)

      Usuń
  2. Ten kawałek na talerzyku wygląda bardzo obiecująco.
    I ta ilość alkoholu.
    Wow!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu :) rzeczywiście przepis imponujący :) brzmi przepysznie!! może się kiedyś odważę :) na pewno będę liczyła na Twoje wsparcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie, te bakalie, mmm...
    Ile to jest gram "mała paczka"? Bo ja nie mam paczek, tylko słoiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest obłędne! Robiłam je kilkakrotnie, za każdym razem dodając inne bakalie. Morelę można zastąpić np suszonym daktylem czy żurawiną, czarny mak zmieszać z białym, bardziej słodkim. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny