Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym / Pork tenderloin in strawberry sauce

Dzisiaj Walentynki, truskawki nie w szampanie, ale jako istotny składnik dania głównego - Panowie na pewno będą bardzo zadowleni, a Panie prawdopodobnie też. Szampan będzie na deser :)

Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym podane na roszponce, to danie niezwykle efektowane, proste w przygotowaniu i zaskakujące w smaku. 
Warto przygotować je dla przyjaciół i rodziny, by sprawić im i sobie przyjemność. Mam kolejne pomysły związane  z tym daniem,  niedługo pojawią się  na blogu, mam nadzieję, że przyjemnie Was zaskoczę. Udział w warsztatach kulinarnych otwiera wiele możliwości, proste składniki, bardzo popularne i niedoceniane nabierają nowych smaków, dzięki ziołom i innym dodatkom, których do tej pory nie wykorzystywałam. 
Warto  uczyć się i rozmawiać, poznawać nowych ludzi, szukać okazji ku temu.

Składniki:
  • polędwiczki wieprzowe - 200 gram
  • roszponka
Marynata:
  • cebula - 1 średnia
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz
Sos:
  • truskawki - 200 gram
  • cukier 150 gram
  • wino czerwone - 100 ml
 Sposób przygotowania:
  •  Polędwiczki nacieramy przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę - zostawiamy na noc w lodówce
  • następnego dnia smażymy je w całości  na patelni, wraz z cebulką
  • usmażone polędwiczki układamy na papierze na blasze i wkładamy do piekarnika na 8-10 minut  do temperatury 160 stopni
  • w tym samym czasie robimy sos: z cukru robimy karmel, dodajemy truskawki, całość miksujemy blenderem oraz dodajemy wino, redukujemy sos
  • usmażone polędwiczki układamy na papierze do ostygnięcia, następnie kroimy w plastry
  • na talerzu układamy roszponkę, plastry polędwiczek i całość polewamy sosem truskawkowym.

Smacznego :)
















moje stanowisko pracy :)


4 komentarze:

  1. idealne danie na walentynki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O dziś u Ciebie i u mnie polęwiczki, tylko z różnych warsztatów;-) Z przepisu chętnie skorzystam, bo ten soso truskawkowy bardzo mnie intryguje:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie podane :) zjadłoby się !!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygladaja przepysznie, uwielbiam takie polaczenia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny