Deser z kremu z białej czekolady i musem truskawkowym / Cream dessert with white chocolate and strawberry mousse


Zbliżają się Walentynki -  nieważne, czy kochasz, czy jesteś kochana, ważne, że wszystko może w życiu zdarzyć się. Twoja radość, Twoja samotność, Twoje emocje są najważniejsze. Miłość, to uczucie, które nam towarzyszyło i będzie towarzyszyć - rodzice są i kiedyś odejdą/odeszli,  zakochujemy się, uczucie czasem jest, czasem bywa, czasem było. Mamy pasje: kochamy muzykę, książki, koty, sport, podróże, mamy przyjaciół,  poznajemy i odkrywamy nowych ludzi. Pojawia się fascynacja, pasja, miłość, dziecko - warto żyć dla takich chwil. Smacznie żyć, smacznie jeść. Słodki smak truskawek, kolejne  smaczne połączenie słodkich składników: śmietanka + biała czekolada + mus truskawkowy.
Moje zapasy mrożonych truskawek topnieją z każdym postem i przepisem publikowanym na blogu, ale przyjemnościami trzeba dzielić się tak, więc to czynię, niedługo Walentynki :)
  

Składniki:
  • śmietanka 30% - duży pojemnik ( ok. 330 gram)
  • truskawki - 500 gram
  • biała czekolada - 1 -1,5 tabliczki czekolady
  • cukier - puder - wg uznania
  • śmietan fix
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
  • miksujemy truskawki na mus, dodajemy  wg uznania cukier puder (najlepiej dodawać stopniowo, aby mus nie był słodki)
  • ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, serek mascarpone i śmietan fix
  • w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę (1 minuta), dodajemy roztopioną czekoladę cały czas szybko miksując masę, aby nie powstały grudki czekoladowe, cukier puder (najlepiej dodawać stopniowo, aby krem nie był zbyt słodki)
  • do pucharków dodajemy mus truskawkowy naprzemian z kremem, ostatnią warstwą na deserze będzie krem, możemy musem truskawkowym nakreślić fajny wzorek np. wyrażający nasze uczucia
  • deser powinien być schłodzony kilka godzin przed podaniem, aby stężał i był zimny 
Smacznego, słodkiego :)







Roladki z polędwicy wieprzowej na puree kalafiorowym z kaszą gryczaną


Roladka wieprzowa na puree  kalafiorowym z kaszą gryczaną  - dosyć czasochłonne danie, wymaga dobrej organizacji, aby po pracy nie jeść obiadu pod osłoną nocy:)
Roladka nadziewana jest żurawiną, serem camembert i orzechami włoskimi, a wcześniej marynowana  w musztardzie  dijon, miodzie i ziołach prowansalskich. Mięso miało być podane z kaszą gryczaną i puree kalafiorowym. Po krótkiej dyskusji przy rodzinnym gotowaniu dokonałam melanżu obu składowych, czyli połączyłam lekkie puree kalafiorowe z sypką kaszą - pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Danie można podać z sosem własnym z polędwiczki lub ciepłą żurawiną.

Składniki  do przygotowania mięsa  (4 osoby):

  • marynata: 6 łyżek oleju, 1,5 łyżki musztardy dijon, 1,5 łyżeczki miodu, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, 
  • nadzienie: garść orzechów włoskich, garść żurawiny, 2 plasterki sera camembert
  • polędwica wieprzowa - 500 gram
  • śmietana kremowa - 1 -2 łyżki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • żurawina – konfitura (niecały mały słoik)
Sposób przygotowania:
  • mieszamy wszystkie składniki marynaty
  • umyte mięso rozkrajamy na prostokąt tak, abyśmy później mogli zrobić z niego roladę (został mi mały nierówny kawałek mięsa, który wykorzystałam do szaszłyka przygotowanego na gałązce rozmarynu)
  • mięso zanurzamy w marynacie, zostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu
  • na 1 minutę wrzucamy żurawinę i orzechy do wrzątku, gotujemy, odcedzamy
  • układamy żurawinę, ser i orzechy na polędwicy i zwijamy ja w roladę, można użyć dratwy lub mocnej nitki
  • na patelni obsmażamy mięso z każdej strony, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w "rękawie foliowym" na ok. 25 minut 
  • po wyjęciu mięsa, kroimy je w plastry
  • z wywaru, który powstał podczas pieczenia robimy sos dodając łyżkę śmietany kremówki i doprawiając, chwilę gotujemy, aby sos nam zgęstniał
  • nierówne kawałki mięsa, które zostały nam przy okrajaniu mięsa nabiłam na gałązki rozmarynu, zanurzyłam w marynacie i grillowałam na patelni
Składniki na puree z kaszą:

  • 2 torebki kaszy gryczanej 
  • kalafior, ja miałam mrożonkę - 500 gram
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • natka pietruszki
  • pół ząbka czosnku
Sposób przygotowania:
  • kalafior i kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją ujętą na opakowaniu
  • czosnek ugniatamy bokiem ostrej części noża na miazgę
  • do ugotowanego kalafiora dodajemy masło i połowę śmietanki, czosnek, przyprawy, miksujemy blenderem, śmietankę dodajemy stopniowo, aby kontrolować gęstość puree - nie może być zbyt gęste
  • do puree dodajemy kaszę i pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawiamy, mieszamy.
Podajemy  danie wykorzystując pierścień do formowania jedzenia. Można dodać ciepłą żurawinę, polecam żurawinę z Ikea.

Smacznego:)
















Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i parmezanem


Latem można nabyć świeże liście szpinaku na targu obok mojego domu, liście są lekkie i kupuję ich sporo - błyskawicznie topnieją  na rozgrzanym maśle, jeszcze czosnek, gałka muszkatołowa, trochę soli i pieprzu, zapach czosnku roznosi sie nie tylko po kuchni, ale i po całym domu. Masa szpinakowa to wstęp do potrawy,  bazą jest kruche ciasto, ciasto francuskie, ciasto drożdżowe, makaron, mięso, ryba... pomysłów jest mnóstwo. Warto smakować i próbować nowych połączeń. Dawno nie byłam zaskoczona nowym daniem ze szpinakiem, szkoda.


Składniki:
  •           1-2 ząbki czosnku
  •               1 duży pojedyńczy filet z kurczaka , pokrojony w małą kostkę, posypuję gotową przyprawą       Kamisa do gyrosa
  •                masło - 1 łyżka, oliwa - 2 łyżki
  •                parmezan do posypania
  •                sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  •                kapary - około 30
  •                szpinak , liście - opakowanie
  •                makaron dowolny, najlepiej kokardki, spiralki


Przygotowanie:

  • Gotuję makron zgodnie z przepisem, odcedzam
  • Do gorącej oliwy wrzucam pokrojonego kurczaka, przesmażam na złoty kolor, następnie przykrywam i duszę go przez około 5 minut, aż  kurczak wypuści sok, następnie zdejmuję pokrywkę i ponownie przesmażam, aż wyparuje woda i kurczak będzie chrupiący
  • Na patelnię daję masło, rozpuszczamy, dodajemy pokrojony drobno czosnek, dodajemy liście szpinaku - razem dusimy pod przykryciem przez kilka minut, przyprawiamy (gałka, sól, pieprz) i dusimy całość następne kilka minut
  • Dodaję kapary, zioła prowansalskie, doprawiam jeszcze sola i pieprzem do smaku
  • Posypuję parmezanem - smacznego :)






Łosoś w czarnym sezamie, z marchewką przyprawioną imbirem i cynamonem, cukinią i ryżem kokosowo - imbirowym


Łosoś w czarnym sezamie, z marchewką przyprawioną imbirem i cynamonem, cukinią i ryżem kokosowo - imbirowym z założenia miał być dietetycznym daniem. Od dłuższego czasu zmuszam się do dyscypliny i ograniczenia w spożywaniu  kalorii i nie bardzo jestem zadowolona z efektów. Obiad ugotowany na parze rekompensuję sobie sutym deserem – jakoś trzeba żyć, aby nie zwariować. Potrzeba słodyczy spowodowała, że danie to ma naturalną słodycz podkręconą egzotyczną nutą przypraw.

Składniki:
  • 3 kawałki łososia, każdy podzielony na trzy mniejsze części
  • szklanka ryżu
  • pół szklanki mrożonego groszku Hortex
  • dwie duże marchewki
  • 2 małe cukinie
  • pół puszki mleka kokosowego
  • czarny sezam do posypania ryby
  • imbir utarty - 2 łyżeczki
  • łyżeczka masła
  • cynamon, sól, pieprz, kolendra lub zielona pietruszka drobno pokrojona
  • sos słodko kwaśny - niekoniecznie
  • 3 plastry cytryny
  • tymianek świeży
  • papier do smażenia i pieczenia Jan Niezbędny lub parowar  

Sposób przygotowania:
  • ryż gotujemy w osolonej wodzie, z mlekiem kokosowym, imbirem
  • w parowarze przygotowujemy pokrojoną w słupki cukinię i zamrożony zielony groszek ewent. w garnku z wrzącą posoloną wodą
  • do ugotowanego i odcedzonego z nadmiaru mleczka  ryżu, dodajemy zielony groszek i świeże zioła
  • łososia obsypujemy sezamem i możemy zgrillować na papierze Jan Niezbędny położonym na patelni lub ugotować w parowarze  (w wersji nie dietetycznej smażymy na patelni na oleju lub oliwie)
  • nożykiem do warzyw wycinamy z marchwi   długie, cienkie i szerokie paseczki
  • na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy świeży imbir i chwilę razem smażymy, aby wydobyć z imbiru jak najwięcej smaku i aromatu. Dodajemy cieniutkie paseczki marchewki, doprawiamy cynamonem, sola i pieprzem, dusimy chwilę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
  • komponujemy danie na talerzu, możemy podać z sosem słodko-kwaśnym
Smacznego 







Grillowany łosoś na puree z brokułów z sosem z suszonych czerwonych pomidorów

Kolejna propozycja dania z łososiem w roli głównej. Mieszakm w miejscu bliskim Doliny Karpia i w mojej okolicy nie ma zbyt wielu możliwości nabycia świeżej ryby, oprócz pstrąga i karpia oczywiście . Łosoś, to opcja najbardziej dostępna w małych miastach, czasem nudna, lecz smaczna i uniwersalna. Ostatnio polubiłam puree warzywne, zimą jest to atrakcyjna forma podania warzyw, które o tej porze na ogół dostępne są w formie mrożonek. 

Składniki:
  • 3 kawałki łososia
  • jeden świeży brokuł lub paczka mrożonych brokułów
  • 2  średnie ziemniaki
  • kilka suszonych pomidorów
  • oliwa
  • łyżka startego parmezanu
  • przyprawa do ryb Kamis, sól, pieprz, tymianek
  • zioła prowansalskie
  • cytryna- 3 plasterki
Sposób przygotowania:
  • łososia obsypanego przyprawą do ryb  grillujemy na patelni grillowej, najlepiej na papierze Saga do pieczenia/smażenia
  • brokuł gotujemy, obcinamy różyczki, które następnie miksujemy blenderem
  • ziemniaki gotujemy lub pieczemy w mundurkach, obieramy ze skórki, tłuczkiem miażdżymy ziemniaki, przez sitko przeciskamy zmiażdżone ziemniaki, aby puree było idealne
  • łączymy zmiażdżone ziemniaki i brokuły, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi
  • suszone pomidory, parmezan i oliwę miksujemy blenderem, doprawiamy przyprawami
  • układamy na talerzu, łososia podajemy z cytryną, posypujemy pieprzem młotkowanym
Smaczego:)






Deser truskawkowy z malinami i kremem kokosowym / Strawberry dessert with raspberries and coconut cream



Nie pierwszy i nie ostatni raz publikuję przepis na deser z truskawkami, to moje ulubione owoce i zasługują na obszerne miejsce na tym blogu. Zimą truskawkowy deser ma wymiar wręcz egzotyczny wymiar zwłaszcza, że kryją sie w nim niespodzianki: całe malinki i malutkie biszkopciki, wszystko to przykryte jest kokosowym, kremowym puchem i finalnie deser udekorowany jest malinkami. Uroda, osobowość i świeżość zawsze jest w cenie. Trochę lata zimą szczególnie jest nam  potrzebne, aby bez stresu dotrwać do lata.

Składniki na 4 pucharki:
  • śmietana kremowa 30% - 330 gram ( duże opakowanie)
  • 4 czubate łyżki serka mascarpone lub innego serka kremowego
  • ok.13 malin na jeden deser, czyli ok. 50
  • 12 łyżek kokosu
  • 600 gram musu truskawkowego lub truskawek
  • biszkopty - 8 sztuk
  • cukier waniliowy
  • cukier puder - 6 łyżek
  • śmietan - fix
Sposób przygotowania:
  • miksujemy truskawki na mus
  • ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix
  • kroimy biszkopty na małe kawałki
  • 1/4 ubitej śmietany przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy do niego kokos (zostawiamy 4 łyżki do dekoracji deseru) i mieszamy
  • do 3/4 ubitej śmietany dodajemy mus truskawkowy, dokładnie mieszamy, dodajemy całe malinki i kawałki biszkoptów, delikatnie mieszamy
  • do pucharków dodajemy mus truskawkowy z malinami i biszkoptami, na górę wykładamy mus kokosowy, posypujemy wiórkami kokosowymi ozdabiamy  malinkami
  • deser powinien być schłodzony kilka godzin przed podaniem, aby był przyjemnie zimny - ja wytrzymałam godzinę oczekiwania... smaczne:)
Smacznego, słodkiego :)











Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku / Marinated pork tenderloin steaks with blue cheese sauce with spinach

Kolejne danie z warsztatów, tym razem marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku, moje sprawdzone składniki: ser pleśniowy, szpinak, suszone pomidory...  Z takich składników zawsze potrawa będzie udana. Rewelacyjną polędwicę wieprzową jadłam w restauracji  Roberta Sowy w pierwszy dzień warsztatów, to danie najbardziej mnie zaskoczyło podczas degustacji- nie spodziewałam sie tak delikatnego smaku mięsa, które w zestawieniu ze smakiem sera, dało niesamowite połączenie - polędwica wołowa grillowana i polędwica wieprzowa to dania, które bardzo polecam w tej restauracji.
Przepis otrzymałam na warsztatach, tam też zostały przygotowane steki.


  
Składniki:
  • 4 x 80 g steków z polędwicy wieprzowej
  • mix sałat
Marynata:
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • sól morska
  • grubo mielony pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • masło - 1 łyżka
Sos z sera pleśniowego i szpinaku:
  • szpinak, liście  - 400 gram
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 posiekana w kostkę cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego sera pleśniowego
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • sól, pieprz cayenne do smaku, gałka muszkatołowa, tymianek
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, natrzeć steki i odstawić na jedną godzinę, aby smaki połączyły się
  • W rondelku rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i czosnek, po 5 minutach dodać szpinak, ser pleśniowy i białe wino, zagotować, a następnie dodać śmietanę, dodać pomidory, kapary, wymieszać, zagotować i doprawić do smaku.
  • Steki smażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony
  • Tak przygotowane steki ułożyć na aromatycznym sosie i podawać z ulubionymi warzywami lub sałatami.
Smacznego:)





Iwona, Gosia, Wioletta







Steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert oraz grillowana fasolka szparagowa


Jak już wcześniej wspomniałam miałam możliwość wraz z innymi bloggerami uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej prowadzonych przez Marcina Budynek i Konrada Birek. Były to moje pierwsze warsztaty kulinarne. Dzień wcześniej byliśmy zaproszeni do restauracji Roberta Sowy "Sowa i przyjaciele", gdzie mieliśmy okazję degustować mięsa, które na drugi dzień były  tematem warsztatów. Wykonanie tego dania miało miejsce na warsztatach  (przepis również tam otrzymałam).

Składniki:
  • 2 x 200 gram steków z karkówki wieprzowej
Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie przyprawy do karkówki 
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do nasmarowania grilla
  • 300 gram pokrojonych w grube plastry pieczarek
  • 2 pokrojone w cząstki czerwone cebule
  • 2 krążki sera camembert
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz czarny grubo mielony
  • zielona fasolka szparagowa  400 gram
  • mix sałat Fit&Easy

Sposób wykonania:
  • Przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym i musztardą. Umyte i oczyszczone steki z karkówki lekko rozbić i natrzeć marynatą
  • Grill lub patelnię grillową posmarować olejem, rozgrzać i upiec na nim mięso na złoty kolor, po około 7 minut  z każdej strony. 
  • Ser camembert również usmażyć na grillu lub patelni grillowej do momentu, aż zacznie pęcznieć
  • Pieczarki podsmażyć z cebulą na klarowanym maśle i doprawić do smaku. Na grillowanych stekach z karkówki ułożyć pieczarki z cebulą. Podawać z przekrojonym na pół serem camembert oprószonym słodką papryką i grubo mielonym czarnym pieprzem
  • Fasolkę szparagową rozmrażamy i grillujemy na tej samej patelni co steki, przyprawiamy do smaku i układamy na camembercie, całość delikatnie zapiekamy
  • Podajemy z mieszanką sałat 


Marcin Budynek prezentuje







wersja  moja i Wioletty, niestety dostaliśmy  jeden ser na dwa steki, stąd ten rozlany ser  :), ale smak ten sam :)

Pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami concasse / Beef chuck roast with barbecue sauce, green peas and tomato concasse

Kolejna potrawa przygotowana na warsztatch kulinarnych z Marcinem Budynek i Konradem Birek. Przedstawiam przepis na pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami concasse. Pyszny sos barbecue bardzo polecam do wielu dań z grilla. Moja spiżarnia została uzupełniona o sos Worcester.

Składniki:
  • 4 antrykoty wołowe, każdy o wadze ok. 150 gram
Marynata:
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sól morska
  • grubo mielony pieprz
  • groszek zielony - 300 gram
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • masło 60 gram
Sos barbecue:
  • 300 ml ketchupu
  • 2 łyżki musztardy angielskiej
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 100 ml miodu pszczelego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

  • Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso skropić oliwą, natrzeć musztardą, a następnie odstawić do lodówki na około 1-2 godziny
  • Wszystkie składniki sosu barbecue dokładnie połączyć, doprawić do smaku i odstawić, aby smaki połączyły się
  • Zamarynowaną wołowinę obsmażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej, doprawiając podczas smażenia solą i pieprzem, a następnie piec 5-8 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby soki wchłonęły się, a następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu
  • Rozmrożony groszek przesmażamy na maśle dodajemy posiekany czosnek i pocięte w drobną kostkę pomidory bez pestek i skóry. Smażymy ok. 3 minut i podajemy ze stekiem i sosem.
Smacznego :)

Marcin Budynek i Konrad Birek











Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi na patelni / Grilled lamb chops with tzatziki sauce and vegetables fried in a pan

Kolejny post powiązany z warsztatami kulinarnymi prowadzonymi przez Marcina Budynek, Roberta Sowę i Konrada Birek.  Wszyscy  przygotowujemy jagnięcinę. Sukces tej potrawy zależy od wysokiej jakości mięsa, przepis otrzymałam na warsztatach, a wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne. Zachęcam do przygotowania tej potrawy.

Składniki:

  • 4 x 60 gram oczyszczonych i osuszonych kotlecików jagnięcych z kostką
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
  • 2 łyżki oleju wielokwiatowego
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 2 chlebki pita
  • warzywa na patelnię z szuszonymi pomidorami Hortex -400 gram
Sos tzatziki z warzywami:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 obrany i starty na tarce świeży ogórek
  • 4 starte na tarce duże rzodkiewki
  • 2 pomidory ( tylko miąższ, bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę)
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  • Jogurt połączyć z warzywami, doprawić do smaku i posypać świeżo siekanym szczypiorkiem
  • Olej połączyć z przyprawą do gyrosa, musztardą i miodem. W powstałej marynacie zanurzyć kotleciki- tylko dolną część tak, aby kostka pozostała sucha. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
  • Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu  lub na papierze Saga na patelni grillowej, po 2-3 minuty z każdej strony.
  • Warzywa przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Podajemy  kotleciki na sosie tzatziki, z zgrillowanym chlebkiem pita, warzywami, dekorujemy sałatami.
Smacznego :)













wykonanie moje i Wioletty



wykonanie moje i Wioletty


Warsztaty kulinarne - spotkanie z Robertem Sową w restauracji "Sowa i przyjaciele"

W miniony weekend miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych pod patronem Polskiej Akademii Kulinarnej. Celem projektu "Warsztaty Akademii Kulinarnej" jest promowanie edukacji kulinarnej, wspieranie i rozwijanie pasji, oraz podnoszenie kompetencji w tym temacie. Dzięki zaproszeniu otrzymanemu z portalu "Polska Gotuje", gdzie głównymi sponsorami są firmy "Fit&Easy" i "Hortex", uczestniczyłam w zajęciach, gdzie tematem przewodnim były dania mięsne. 

Pierwszego dnia uczestnicy warsztatów byli gośćmi Roberta Sowy w Jego restauracji "Sowa i przyjaciele" znajdującej się w Warszawie, przy ulicy Gagarina 2.

W restauracji  przywitała nas obsługa i zaprosiła do jednej z sal restauracyjnych, która została przearanżowana w małe studio telewizyjne.  Restauracja robi wrażenie: pięknie wyeksponowane wina, widoczna kuchnia, gdzie można zobaczyć przy pracy kucharzy, liczna obsługa, a przede wszystkim sam Właściciel, kóry całe dwugodzinne spotkanie spędził z nami. Robert Sowa w trakcie degustacji opowiadał szczegółowo o każdej z potraw, o rodzajach i pochodzeniu mięs serwowanych w jego restauracji, o sposobie ich przygotowania, podawania. Dzielił się z nami swoim doświadczeniem i wiedzą, odpowiadał na wszystkie pytania, które kierowali do niego zaproszeni goście. Spotkanie upłynęło w bardzo miłej i ciepłej atmosferze, serwowane  dania były delikatne, pięknie podane, smaki poszczególnych składników były zarówno wyraziste, jak i subtelne. Mięsa, dodatki, sosy doskonale uzupełniały się wzajemnie. Byłam zachwycona:)











Jak wspomniałam wcześniej tematem przewodnim warsztatów były dania mięsne:  wołowina, wieprzowina i jagnięcina. Mieliśmy okazję degustacji pięciu potraw przygotowanych w kuchni Roberta Sowy:



Grillowana jagnięcina podana na sosie tzatziki


Stek z polędwicy wołowej  na boczniaku podany z masłem ziołowym


Antrykot z wołowiny podany na puree ziemniaczanym polany  sosem barbecue



Polędwica wieprzowa podana z sosem z sera pleśniowego, z dodatkiem suszonych pomidorów




Grillowana karkówka podana z serem camembert




Najlepsze płyty - podsumowanie 2012 wg W. / Beloved music albums of 2012 according to W.


Nowy rok. 2012 za nami już wyraźnie. Z wiekiem coraz mniej lubię podsumowywanie minionego czasu. I rywalizacji nie lubię. Ale w drodze wyjątku (żona prosiła) poniżej zestawienie moich ulubionych płyt 2012. Bez numerowania, bo nie umiem matematycznie traktować spraw do których mam stosunek emocjonalny. A do muzyki mam wyjątkowo. Poszczególne pozycje z odnośnikiem, abyście mogli „zdegustować” na miejscu, że użyję kulinarnego określenia.

Tallest Man On Earth – There’s No Leaving Now

Grizzly Bear – Shields

Neil Halstead – Palindrome Hunches

The Shins – Port Of Morrow

Keaton Henson – Dear (dziękuję koledze Jowity -Konradowi za inspirację)

Sharon Van Etten – Tramp

Cat Power – Sun

Patrick Watson – Adventures In Our Own Backyard

Bob Dylan – Tempest

XX – Coexist
Ariel Pink’s Haunted Graffiti – Mature Themes

Alt-J – An Awesome Wave

Darren Hayman & The Long Parliament – The Violence

Lower Dens – Nootropics

Dobra, wystarczy...
Miłego słuchania J



Koty kochają torby, torebki i pudełka :) / Cats love the bags and boxes :)

Kilka zdjęć Tysona i Elliotta - nie tylko kobiety kochają torby i torebki, również koty. Koty uwielbiają też pudełka. Rozmiar pudełka nie ma znaczenia: albo wejdzie do niego cały kot, albo kocia głowa - odnoszę wrażenie widząc kota "prawie" w pudełku, że nie ma to dla niego żadnego znaczenia:). 
Ważne, aby schować się przed  bratem bliźniakiem i całym światem. 
Będąc w ostatni weekend w  Warszawie miałam szczęście obejrzeć spektal "Edukacja Rity" w teatrze "6 piętro" oparty na sztuce Willy'ego Russella.  Ku moje zdziwieniu Piotr Fronczewski grający w tym spektaklu z Małgorzatą Sochą kilkakrotnie wspomniał  o Elliocie i Tysonie...















Współpraca PR i reklamowa





Tapas de Colores to blog zainspirowany pobytem i nastawieniem na poznawanie nowych miejsc i smaków w Barcelonie, gdzie na każdym kroku były bary, restauracje, piekarnie. Największe wrażenie robiły  na mnie kolorowe tapas podawane do wina i zimnego piwa - w Polsce mało popularne.

Jeśli chcesz zareklamować się na mojej stronie, która z każdym dniem ma coraz więcej czytelników lub chcesz nawiązać współpracę związaną z publikacją przepisów, testowaniem produktów związanych tematyką na tym blogu, to  zapraszam do napisania maila na adres: tapasdecolores@gmail.com  - odpowiem niezwłocznie.

Zapraszam

Małgorzata


















Przekąski z ciasta francuskiego z serami i cukinią

Zbliża się weekend i czas pomyśleć o czymś co stanowi doskonały dodatek do lampki wina popijanej podczas oglądania kolejnego odcinka ulubionego serialu np. "Dr House".  Zrobiłam papryczki nadziewane fetą, parmezanem i cukinią.  Przekąski są smaczne, ale na pewno nie dietetyczne :)  Podana ilość składników do farszu jest na dwa arkusze  gotowego ciasta francuskiego.


Skladniki:
  • ser feta - opakowanie 100 gram
  • parmezan - 50 gram
  • 2 małe cukinie
  • liście świeżej bazylii, rozmarynu, zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano
  • ciasto francuskie - 2 opakowania
Sposób przygotowania:
  • cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach  
  • parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach
  • za pomoca blendera miksujemy fetę, starty parmezan, zioła, sól, pieprz, czosnek
  • dodajemy utartą cukinię, mieszamy  całość łyżką
  • wykrajamy kółeczka z  ciasta francuskiego, wkładamy je do foremek ( najlepiej metalowych, w silikonowych trochę zaparzają się)
  • nakładamy nadzienie do każdej foremki wypełnionej ciastem
  • pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, do przyrumienienia ciasta. Pieczemy na początku z wykorzystaniem termoobiegu, jak ciasto podrośnie przełączamy piekarnik na opcję "grzanie dołu piekarnika"
Smacznego :)






Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny