Sałatka z młodego szpinaku, winogron i gorgonzoli

Jedna z najbardziej uniwersalnych sałatek, wszystkie składniki całą zimę są dostępne w Polsce, dlatego też cieszy się ona  wielką popularnością. Jest ona bardzo lubiana, a młody szpinak można zastąpić świeżą rukolą, która nadaje sałatce lekko orzechowy smak.


Składniki:

  • 4 szklanki młodego szpinaku
  • 2 garści czerwonych winogron
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 50  gram gorgonzoli


Składniki na sos ( 1/2 szklanki):

  • 1/8 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz



Przygotowanie:

  • wszystkie składniki sosu blendujemy lub miksujemy
  • winogrona dzielimy na połówki, orzechy kroimy na średnie kawałki, ser kroimy na małą kostkę
  • wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem w dużej salaterce











Sos serowy do makronu, mięsa, warzyw



Sos serowy dla 4 osób:

  • 1 cebula średnia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5 dkg utartego parmezanu , może być inny ostry ser
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  •  1-2 łyżki masła
  • 4 listki szałwii
  • sól, pieprz
Kroimy drobno cebulę i szałwię. Na rozgrzanym maśle smażymy  pokrojoną szałwię i cebulę na złoty kolor, zalewamy winem, przez minutę redukujemy wino, dodajemy śmietankę, mieszamy, dodajemy ser, mieszamy, przyprawiamy, mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się i ser rozpuści się.  Jeśli komuś przeszkadzają drobne kawałki cebuli w sosie, to może sos zblendować, ja tego nie robię.




Sernik creme brulee



Jowita w kuchni:


Jowita upiekła sernik creme brulee wg przepisu z bloga Kwestia Smaku. Przepis tak bardzo nam spodobał się, że zainwestowałyśmy w palnik do karmelizowania cukru :). Sernik wyglądał pięknie też bez karmelizacji cukru, co widać na zdjęciu. Jowita upiekła sernik z połowy przepisu, w małej tortownicy (21 cm), oraz dodała więcej białej czekolady. Sernik był upieczony dzień wcześniej i schłodzony w lodówce. 

Składniki:



Spód:
• 190 g ciasteczek czekoladowych lub innych i wtedy dodaję łyżkę kakao
• 100 g obranych orzechów laskowych
• 2 łyżki roztopionego masła

Masa serowa:
• 500 g tłustego twarogu
• 500 g mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki cukru
• 5 jajek (M)
• 1 żółtko
• 300 g białej czekolady
• 80 ml śmietanki kremowej 30%

Crème brûlée:
• 420 ml śmietanki kremowej 36%
• 1/4 szklanki cukru
• 5 żółtek

oraz:
• cukier do karmelizacji, około 6 łyżek



Przygotowanie:

Spód:

  • Dno tortownicy o średnicy minimum 25 cm z odpinaną obręczą wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier poza obręcz. 
  • Ciasteczka mielimy w malakserze/rozdrabniaczu na proszek razem z obranymi orzechami laskowymi, dodajemy masło i miksujemy do połączenia. Masą wykładamy dno oraz 2 cm boków tortownicy, mocno uklepując. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
  • Twaróg miksujemy w malakserze na gładką masę lub mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa, ewentualnie miksowujemy blenderem ręcznym,
  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika stawiamy keksówkę. Zagotowujemy wodę w czajniku.
  • Do misy miksera wkładamy twaróg i mascarpone. Miksujemy na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1 minutę. Dodajemy mąkę i cukier i miksujemy przez kolejną minutę.
  • Dodajemy po jednym jajku, miksujemy na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku, na koniec należy zmiksować z żółtkiem.
  • Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy razem ze śmietanką kremówką (ma powstać gładka masa), następnie "zaprawiamy" czekoladę - dodajemy po łyżce masę serową cały czas energicznie mieszając (w sumie dodać około 10 łyżek masy serowej). Do miski z masą serową dodawajemy stopniowo "zaprawioną" czekoladę miksując na małych obrotach miksera. 
  • Gładką masę wylewamy na spód z ciasteczek, wyrównujemy powierzchnię szpatułką i wstawiamy sernik na kratkę do środkowej części piekarnika. Do keksówki na dnie piekarnika wlewamy wrzącą wodę z czajnika (około 2/3 objętości formy). Pieczemy przez15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy przez kolejne 45 minut.
Crème brûlée:
  • Przygotowujemy w czasie gdy piecze się sernik. W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem. Gdy zacznie się gotować przy brzegach, odstawiamy z ognia. Żółtka przez minutę rozmiksowujemy mikserem, następnie po łyżce dodawajemy do żółtek śmietankę, cały czas mieszając masę łyżką. Studzimy.
  • Sernik wyjmujemy z piekarnika (nie wyłączać go, cały czas ma być 120 stopni C). Odczekujemy około 7 minut aż powierzchnia sernika się wyrówna. Delikatnie łyżką (nie wlewamy całości!) nakładamy płynny krem na powierzchnię sernika (można wyłożyć najpierw kilka łyżek, odczekać aż krem zastygnie i uszczelni wolne przestrzenie, a dopiero później wyłożyć resztę kremu). Ostrożnie wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy przez 60 minut w 120 stopniach C, aż krem się zetnie (ma być ścięty, ale na środku pozostanie miękki, dodatkowo zesztywnieje jeszcze w lodówce).
  • Sernik wyjmujemy stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony obkrajamy go nożem przy obręczy, zdejmujemy obręcz i wstawiamy do lodówki na 1 noc lub kilkanaście godzin. Przechowywujemy w lodówce bez przykrycia.
Sernik posypujemy równą warstwą cukru. Opalamy palnikiem karmelizując cukier, Odczekujemy kilka minut aż zesztywnieje. Wykonujemy koliste ruchy palnikiem trzymając go w odległości około 3 - 4 cm od jego powierzchni. Jeśli nie mamy palnika, wstawiamy sernik na górną półkę piekarnika z mocno nagrzaną górną grzałką (funkcja grilla, program średnio wysoki). Cały czas sprawdzamy postępy w karmelizacji. 














Kuskus z daktylami

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych organizowanych Centrum Społeczności Żydowskiej w Krakowie. Słodka sałatka była dla mnie wielkim zaskoczeniem, bardzo pozytywnym. Od siebie dodałabym do kuskusu jeszcze odrobinę płynnego miodu, paprykę chilli  w proszku, ewent. trochę soku z pomarańczy. Zapach krojonych fig, mięty i cytryn unosił się w powietrzu, bardzo polecam, tę sałatkę. Jak zawsze przy każdej sałatce proporcje składników zależą od gustu jej odbiorców- ja dodałabym mniej kuskusu, aby smak daktyli i mięty był bardziej wyrazisty. Nie przypuszczałam, że połączenie kilku poniższych składników będzie tak rewelacyjne, polecam :) 


Składniki:

  • 50 gram daktyli suszonych
  • 25 gram płatków migdałowych
  • 15 listków mięty
  • 200 gram kuskusu
  • 250 ml wrzątku lub gorącego bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, sok z cytryny


Przygotowanie:


  • kuskus zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy oliwę , sól, pieprz, sok z cytryny i całość odstawiamy na ok.  6 minut
  • daktyle i miętę drobno kroimy
  • płatki migdałowe prażymy na suchej patelni
  • łączymy wszystkie składniki i doprawiamy.



Pikantna pierś z kaczki podana z duszonymi gruszkami

Przepis pochodzi z warsztatów Akademii Smaku Siemens. Polecam, jest to najlepsza metoda  przygotowania piersi z kaczki, aby mięso było lekko różowe i soczyste. Jeśli nie mamy wszystkich składników marynaty, to nie dramat, dajmy te, które najbardziej nam odpowiadają. Zdjęcia nie są perfekcyjne, natomiast smak kaczki w połaczeniu z gruszkami jest wyborny. 



Składniki dla 4-6 osób:
  • 4 duże lub 6 małych oczyszczonych piersi z kaczki 
  • 80g ulubionych kiełków 


Marynata:


  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej, czerwonej papryki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz majeranku
  • 100 g cukru
  • ½ kostki masła
  • 4 duże, obrane, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny gruszki
  • 100 ml wina Tokaj lub śliwowicy
  • 3 łyżki miodu pszczelego
  • sok z cytryny, kardamon, grubo mielony czarny pieprz do smaku




Sposób przygotowania:

Peklowane piersi z kaczki natrzeć dokładnie wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki na około 4-6 godzin. Cukier skarmelizować. Dodać masło oraz gruszki i krótko smażyć, tak aby owoce pozostały w całości. Następnie skropić winem Tokaj, a gdy trochę odparuje dodać miód oraz przyprawy. Zamarynowane mięso obsmażyć na patelni (zaczynając od skóry), a następnie ułożyć na blasze i piec 15-20 minut w temperaturze 180ºC. Soczyste i aromatyczne piersi przełożyć na deskę, odczekać chwilę i pokroić w plastry. Tak przygotowane piersi z kaczki ułożyć na aromatycznych gruszkach. Przed podaniem mięso należy skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców i udekorować kiełkami słonecznika. Podawać z dowolnym dodatkiem, na zdjęciu kaczka podana jest z pieczonym torcikiem ziemniaczanym.



autor: AS Siemens







Saltimbocca z grillowanymi warzywami i sosem serowym

Danie inspirowane kuchnią włoską, opartą na serach, makaronach, wędlinie dojrzewającej, oliwie i ziołach. Smaki, jak poezja.


Sos serowy dla 4 osób:

  • 1 cebula średnia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5 dkg utartego parmezanu , może być inny ostry ser
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  •  1-2 łyżki masła
  • 4 listki szałwii
  • sól, pieprz
Kroimy drobno cebulę i szałwię. Na rozgrzanym maśle smażymy  pokrojoną szałwię i cebulę na złoty kolor, zalewamy winem, przez minutę redukujemy wino, dodajemy śmietankę, mieszamy, dodajemy ser, mieszamy, przyprawiamy, mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się i ser rozpuści się.  Jeśli komuś przeszkadzają drobne kawałki cebuli w sosie, to może sos zblendować, ja tego nie robię.

Saltimbocca dla 4 osób:
  • 6 cienko pokrojonych kotlecików cielęcych, może być filet z kurczaka lub polędwiczka wieprzowa
  • 12 plastrów szynki dojrzewającej
  • około 20 dużych listków świeżej szałwii
  • sól, pieprz
  • wykałaczki (długie)
  • oliwa, 4 łyżki masła
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 3 cienkie plastry dyni ( kroimy jak arbuza) - niekoniecznie, ja dodałam, bo miałam
  • makaron 300 gram
  • 3 łyżki oliwy do grillowania warzyw
  • papirus Winiary 
  • garść rukoli
  • kilka małych gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
  • Paprykę kroimy na średnie kawałki, dodajemy oliwę, sól, pieprz, mieszamy i grillujemy na papirusie na  patelni grillowej, naoliwioną dynię i cukinię pokrojoną na cienkie długie kawałki również grillujemy na papirusie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Grillowane warzywa przenosimy do większego garnka, dodajemy rozmaryn w całych gałązkach, zamykamy przykrywką.
  • Każdy kawałek mięsa myjemy, suszymy, dzielimy na 2 części, lekko zbijamy tłuczkiem, aby nie uszkodzić mięsa,  pieprzymy, solimy. Każdy już mniejszy kawałek mięsa okładamy połową plastra szynki i listkiem szałwii za pomocą  wykałaczek. Smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła (ok. 2 minuty z każdej strony), po usmażeniu dodajemy 1/3 lampki wina, wino odparowujemy, dosłownie chwilę dusimy mięso.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu mieszamy z grillowanymi warzywami, rukolą i doprawiamy pieprzem i solą.
  • podajemy: wlewamy sos na dno talerza, na sos kładziemy makaron z warzywami, a na to po 3 małe kawałki mięsa.











    Wydruk

    Print Friendly and PDF

    Kraków - blog kulinarny