Zostałam zaproszona na niecodzienne wydarzenie, miałam świadomość tego od początku, gdyż zaproszenie, które dostałam było jednocześnie prezentacją serwowanego menu, osobiście znałam organizatora i pomysłodawcę, oraz większość zaproszonych gości.
Menu autorstwa Bartka Płócienniak z Twój Kucharz bardzo mnie oczarowało zarówno smakiem, wyglądem i różnorodnością wykorzystanych składników jak, sepia, krwawnik, ogórecznik, rukiew wodna, dynia piżmowa... Z uwagi na rzadką dostępność tych składników na rynku, samo zebranie produktów, nie mówiąc o przygotowaniu menu, logistyce spotkania, jak i samym gotowaniu było nie lada wyzwaniem. Istotne jest również, że do każdego dania z menu zostało dobrany alkohol w taki sposób, by jeszcze bardziej wyeksponować smak potrawy, a także by smak jedzenia i wina idealnie uzupełniał się wydobywając, zarówno z jedzenia i wina jego największe atuty.
Spotkanie odbyło się Barce przy Kładce Bernatka w Krakowie. Byłam pod wielkim wrażeniem samej Barki (Bulwar Kurlandzki, przy Kładce Bernatka Róg ul. Gazowej i Podgórskiej) nie spodziewałam się, że wnętrze jej jest tak stylowe i daje szereg możliwości organizacji spotkań towarzyskich, na pewno tam wrócę, bo sympatyczna atmosfera miejsca i obsługa zmieniła moje wyobrażenie o lokalach restauracyjnych na statkach barkach.
Spotkanie odbyło się Barce przy Kładce Bernatka w Krakowie. Byłam pod wielkim wrażeniem samej Barki (Bulwar Kurlandzki, przy Kładce Bernatka Róg ul. Gazowej i Podgórskiej) nie spodziewałam się, że wnętrze jej jest tak stylowe i daje szereg możliwości organizacji spotkań towarzyskich, na pewno tam wrócę, bo sympatyczna atmosfera miejsca i obsługa zmieniła moje wyobrażenie o lokalach restauracyjnych na statkach barkach.
MENU DEGUSTACYJNE:
1. Zupa szczawiowa z kaczym jajkiem, cydr z Winnicy Smykań (szara reneta, beczka)
2. Młody bób, arbuz infuzowany czarną porzeczką, bundz góralski, rukiew wodna, tłoczony na zimno olej słonecznikowy, Bendits Secco, Tokaj 2012
3. Panna cotta z koziego sera, galaretka z buraka, ciasto filo, czarnuszka, ogórecznik, Camillo Donati della Bandita Emilia Romagna 2012
4. Wątróbka z królika, kaszanka, karmelizowana cebula, miód spadziowy, ogórek kiszony, kwiat nagietka, Haeffelin Riesling Grand Cru Florimont 2011
5. Makrela na soli morskiej, fasolka szparagowa, grillowana dynia piżmowa z tymiankiem cytrynowym, słony karmel, Kolonics Somloi OlaszRisling 2006
6. Dorsz solony, rzodkiewka, sepia, krwawnik, puder z łososia wędzonego, Meinklang Graupert Grauburgunder Burgenland 2012
7. Skoki z królika, omułka z marchewnikiem, esencja zielonego szparaga, bratki, Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2012
8. Kaczka filet w pieprzu syczuańskim, sos pomarańczowy z lawendą, kapusta włoska z wędzonym boczkiem, kaszotto z kaszy perłowej, liliowiec, Meinklang Konkret Sankt Laurent Burgenland 2010
9. Jagnięcina, smardze, kalarepa, sos miętowo jabłkowy na cydrze z płatkami róży podane na liściu funkii, Malkhaz Jakeli Khashmi Saperavi Kakheti 2009
10.Sernik krakowski rozczłonkowany z miodem akacjowym i amarantusem, Pendits Tokaji Szamorodni 2008
Zachwycając się jedzeniem długo zastanawiałam się nad moim faworytem, gdyż jagnięcina i mięso kaczki było idealnie podane ( różowe i soczyste). Ryba miała skórkę chrupiącą, a mięso miało idealną teksturę i smak. Wykorzystanie ziół i kwiatów jadalnych zachęcało do jedzenia i urzekało widokiem. Moim faworytem była makrela na soli morskiej z fasolką szparagową, dynią piżmową i słonym karmelem. Zachwyciła mnie jagnięcina ze smardzami z sosem miętowo-jabłkowym na cydrze, oraz Panna cotta z koziego sera z galaretką z buraka na cieście filo. Jak tu nie wspomnieć o cudownie przyrządzonej kaczce...
Bartek Płócienniak z ekipą kucharzy zaskoczył mnie wykwintnością wszystkich dań, dopracowaniem najdrobniejszych szczegółów, oryginalnością połączeń różnych składników. Wiadomo zawsze było, że Kuchnia Bartka słynie ze smacznych sosów, których w menu nie zabrakło, z wysokiej jakości składników, smaku i estetyki podania potraw. Dania w większości ( ryby, mięsa) były przygotowywane na żywo, co dodatkowo uatrakcyjniało wieczór, obserwacja pracy kilku kucharzy była też nie lada przyjemnością. O dobranym winie do każdej potrawy opowiadała interesująco Pani Monika. Gotowali dla nas: Bartek Płócienniak z Twojego Kucharza, Daniel Myśliwiec – szef kuchni Zazie, Miłosz Kowalski – sous chef Radisson Blu Hotel w Krakowie, Michał Kuduk – zwycięzca II Konkursu Trendy Chef 2013. Wina dostarczyli: Paweł Woźniak - Krakow Slow Wines Lipowa 6f na Zablociu oraz Tomasz Kurzeja i Joseph Diblasi -Naturalisci.pl. Organizatorami tej cudownej kolacji był Bartek Płócienniak i Ania Strugalska - bardzo dziękuję za zaproszenie i bardzo przyjemnie i smacznie spędzony czas :)
Gdzie zjeść w Krakowie? na to pytanie niedługo będzie odpowiedź - Twój Kucharz będzie miał niedługo swoją siedzibę na Zabłociu, miejsce to na pewno odwiedzę ze znajomymi.
Gdzie zjeść w Krakowie? na to pytanie niedługo będzie odpowiedź - Twój Kucharz będzie miał niedługo swoją siedzibę na Zabłociu, miejsce to na pewno odwiedzę ze znajomymi.
Dania pięknie podane, łechcace oko. :) A smak to już kwestia gustu i umiejętności kucharzy. :)
OdpowiedzUsuńAle bym to zjadł
OdpowiedzUsuńJa poczekam jak komentarzy pod artykułem będzie więcej. Na razie jest słabo.
OdpowiedzUsuńsakarya
OdpowiedzUsuńelazığ
sinop
siirt
van
DLWİ
https://titandijital.com.tr/
OdpowiedzUsuńçorum parça eşya taşıma
niğde parça eşya taşıma
kastamonu parça eşya taşıma
istanbul parça eşya taşıma
Q0LG
kırşehir evden eve nakliyat
OdpowiedzUsuńgiresun evden eve nakliyat
tekirdağ evden eve nakliyat
ardahan evden eve nakliyat
izmir evden eve nakliyat
6AC
3D279
OdpowiedzUsuńMuğla Şehirler Arası Nakliyat
Muş Parça Eşya Taşıma
Çerkezköy Buzdolabı Tamircisi
İzmir Lojistik
Burdur Şehirler Arası Nakliyat
Tekirdağ Cam Balkon
Bolu Parça Eşya Taşıma
Ünye Yol Yardım
Zonguldak Lojistik
242A4
OdpowiedzUsuńAdıyaman Tamamen Ücretsiz Sohbet Siteleri
muğla rastgele görüntülü sohbet ücretsiz
rastgele sohbet uygulaması
yabancı sohbet
düzce bedava sohbet
Bitlis Ücretsiz Sohbet Siteleri
ordu en iyi ücretsiz görüntülü sohbet siteleri
Karabük Chat Sohbet
malatya sohbet odaları
B5A2C
OdpowiedzUsuńankara mobil sohbet bedava
canli sohbet bedava
Denizli Görüntülü Sohbet Uygulamaları Ücretsiz
yalova görüntülü sohbet sitesi
Ağrı Sohbet Odaları
gümüşhane rastgele canlı sohbet
ordu parasız görüntülü sohbet uygulamaları
balıkesir canli sohbet
istanbul mobil sohbet
E1D7B
OdpowiedzUsuńBitcoin Nasıl Çıkarılır
Görüntülü Sohbet
Big Wolf Coin Hangi Borsada
Binance Nasıl Oynanır
Bitcoin Çıkarma
Discord Sunucu Üyesi Hilesi
Kripto Para Nasıl Kazılır
Spotify Takipçi Hilesi
Mexc Borsası Güvenilir mi
69CF4
OdpowiedzUsuńGaziemir
Sarayköy
Çardak
Şanlıurfa
Adilcevaz
Kastamonu
Ahmetli
Türk İfşa Alemi
Birecik
rgbfhretgryhtuhytuertert
OdpowiedzUsuńشركة تنظيف واجهات زجاج
شركة تسليك مجاري بالاحساء gmhdXVKfjh
OdpowiedzUsuńشركة مكافحة حشرات بالهفوف yWuFduqOe4
OdpowiedzUsuńتسليك مجاري بالهفوف F1voAHBf3Z
OdpowiedzUsuńصيانه افران الغاز بمكه
OdpowiedzUsuńT3sJmIZi3VZ6II
شركة تنظيف مساجد بالاحساء eNpcgljbsa
OdpowiedzUsuńشركة عزل مواسير المياه بالجبيل 6ZHJmhYORY
OdpowiedzUsuńشركة عزل خزانات بالرس VzYOrQ6xxg
OdpowiedzUsuńشركة عزل اسطح بابها hEwxZTM7aA
OdpowiedzUsuń