Jedna z moich ulubionych sałatek, na pewno moje ulubione składniki: gotowane lub pieczone buraki, feta, prażone orzechy włoskie, rukola i to wszystko polane sosem francuskim. Składniki sosu francuskiego: czosnek, miód, oliwa i musztarda jeszcze bardziej podkreślają wyrazisty smak buraków. W warunkach domowych podaję sałatkę w jednej dużej salaterce, lecz na potrzeby spotkania dla znajomych warto przygotować sałatkę w miniaturowej formie, w małych salaterkach.
Składniki:
- 6-7 buraków, ja jeśli mam wybór, to kupuję podłużne buraki i równej wielkości (raczej mniejsze, niż większe), aby wszystkie buraki ugotowały się w jednym czasie
- 100 gram fety
- 50 gram orzechów włoskich
- mała czerwona cebula
- garść rukoli
Buraki zalane wodą gotujemy, aż bez problemu w buraki wbijemy widelec (czas gotowania zależy od wielkości buraków- minimum 30 minut). Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (1 cm). Fetę kroimy również w kostkę, cebulę kroimy na cieniutkie plasterki. Orzechy kroimy na drobne kawałki, prażymy na suchej rozgrzanej patelni przez jedną minutę.
Dodajemy do sałatki sos francuski:
- 5-6 łyżek z oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z cytryny - 2 łyżki
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Miksujemy blenderem wszystkie składniki sosu.
Łączymy pokrojone buraki, fetę, cebulę, orzechy, dodajemy garść rukoli, zalewamy sosem francuskim. Sałatkę schładzamy w lodówce minimum godzinę.
To coś dla mnie:-)
OdpowiedzUsuńale pięknie podana:) sałatka na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńŚlicznie pokazane!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, trzeba spróbować zrobić.
OdpowiedzUsuńwszystko fajnie wygląda jeśli mogę podpowiedzieć, to buraki lepiej piec niż gotować, tracą wówczas dużo mniej cennych wartości odżywczych
OdpowiedzUsuńalbo gotować na parze ��
Usuńzdecydowanie tak, ale piekę je jedynie przy okazji innego pieczenia w piekarniku np. jakiejś zapiekanki...
OdpowiedzUsuńKONIECZNIE PIECZONY BURAK! WERSJA ZE SŁONECZNKIEM ZAMIAST ORZECHÓW JEST TEZ SUPER, SWIETNA SAŁATKA
OdpowiedzUsuńSalatka rewelacyjna. Ogromnie polecam. Przestrzegam jednak przed mieszaniem wszystkiego w misce. Niestety zabarwilo mi wszystkie skladniki na buraczano. Smak pozostal bez zmian. Odlot.
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona sałatka , wole wersje ze słoneczniki.
OdpowiedzUsuńJa dodałam ugotowaną kaszę gryczaną koniecznie tą prażoną,wyszła genialna
OdpowiedzUsuńPyszna! 😊
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i zapewne tak właśnie smakuje.
OdpowiedzUsuńWyborne! u mnie dodatkowo posypana prażonymi orzeszkami piniowymi.
OdpowiedzUsuńDla mnie super! Uwielbiam piękne aranżacje kulinarne:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię sałatki a ta należy do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńMniam. Feta i buraczek to są moje ulubione składniki.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i do tego bardzo gustownie podana :))
OdpowiedzUsuńProsta i pyszna, takie lubię :)
OdpowiedzUsuń