Łosoś na puree szpinakowym w sosie z suszonych pomidorów




Sos z suszonych pomidorów:

  • mała cebula
  • czosnek - 1 ząbek
  • suszone pomidory - 8 połówek
  • białe wino - 50 ml
  • kapary - 1 łyżka 
  • masło-  1 łyżka
  • sól, pieprz


Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na maśle na złoty kolor, dodajemy lampkę wina, którą odparowujemy, dodajemy 3 kawałki suszonych pomidorów, śmietankę i całość blendujemy. Dodajemy pokrojone pozostałe drobne kawałki suszonych pomidorów, kapary,  doprawiamy,  całość 5-10 minut dusimy razem na małym ogniu.


Puree szpinakowe:

  • masło - 2 łyżki 
  • świeży szpinak - 100 gram 
  • czosnek - 2 ząbki 
  • 6  sporych ziemniaków
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Ziemniaki gotujemy lub pieczemy w mundurkach, obieramy ze skórki, tłuczkiem miażdżymy ziemniaki, przez sitko przeciskamy zmiażdżone ziemniaki, aby puree było idealne. Na maśle smażymy drobno pokrojony czosnek dodajemy liście szpinaku  i 2 łyżki śmietanki, przyprawiamy i  smażymy do zmięknięcia liści, blendujemy. Łączymy ziemniaki ze zblendowanym szpinakiem.


Łosoś:

  • 4 kawałki łososia o wadze ok. 150 gram każdy
  • przyprawa do ryb
  • papryka wędzona
  • 30 ml białego wina
  • odrobina pieprzu młotkowanego, lub grubo mielonego
  • 4 kawałki cytryny


Kawałki ryby przyprawiamy, smażymy na grillowej patelni z obu stron, pod koniec grillowania podlewamy łososia winem i dusimy pod przykryciem, około 3 minuty.

Układamy na talerzu puree, łososia i polewamy sosem. Smacznego:)










5 komentarzy:

  1. podoba mi się! i podanie i połączenie smaków :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój kawałek łososia to chyba idealny prostopadłościan :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ podane! Jak w najlepszej restauracji...
    Szkoda jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj chyba jeszcze nie miałam okazji próbować tak podanego łososia, ale jak widzę to prezentuje się naprawdę bardzo wyśmienicie. Mogę dodać, że ja również chętnie przyrządzam danie z https://mowisalmon.pl/przepisy/tatar-z-pistacjami-awokado-ogorkiem-czarnym-kawiorem-i-salatka/ gdyż uwielbiam łososia pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny