Latem
można nabyć świeże liście szpinaku na targu obok mojego domu, liście są lekkie
i kupuję ich sporo - błyskawicznie topnieją na rozgrzanym maśle, jeszcze
czosnek, gałka muszkatołowa, trochę soli i pieprzu, zapach czosnku roznosi sie
nie tylko po kuchni, ale i po całym domu. Masa szpinakowa to wstęp do potrawy, bazą jest kruche ciasto, ciasto francuskie, ciasto drożdżowe, makaron, mięso, ryba... pomysłów jest
mnóstwo. Warto smakować i próbować nowych połączeń. Dawno nie byłam zaskoczona nowym daniem ze szpinakiem, szkoda.
Składniki:
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duży pojedyńczy filet z kurczaka , pokrojony w małą kostkę, posypuję gotową przyprawą Kamisa do gyrosa
- masło - 1 łyżka, oliwa - 2 łyżki
- parmezan do posypania
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
- kapary - około 30
- szpinak , liście - opakowanie
- makaron dowolny, najlepiej kokardki, spiralki
Przygotowanie:
- Gotuję makron zgodnie z przepisem, odcedzam
- Do gorącej oliwy wrzucam pokrojonego kurczaka,
przesmażam na złoty kolor, następnie przykrywam i duszę go przez około 5
minut, aż kurczak wypuści sok, następnie zdejmuję pokrywkę i
ponownie przesmażam, aż wyparuje woda i kurczak będzie chrupiący
- Na patelnię daję masło, rozpuszczamy, dodajemy
pokrojony drobno czosnek, dodajemy liście szpinaku - razem dusimy pod
przykryciem przez kilka minut, przyprawiamy (gałka, sól, pieprz) i dusimy całość następne kilka
minut
- Dodaję kapary, zioła prowansalskie, doprawiam jeszcze sola i pieprzem do smaku
- Posypuję parmezanem - smacznego :)
Szpinak i kurczak, a do tego makaron - to musi być pyszne ;) Pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda:-)) Szpinak to jest mój faworyt:-)
OdpowiedzUsuń