Warsztaty kulinarne - spotkanie z Robertem Sową w restauracji "Sowa i przyjaciele"

W miniony weekend miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych pod patronem Polskiej Akademii Kulinarnej. Celem projektu "Warsztaty Akademii Kulinarnej" jest promowanie edukacji kulinarnej, wspieranie i rozwijanie pasji, oraz podnoszenie kompetencji w tym temacie. Dzięki zaproszeniu otrzymanemu z portalu "Polska Gotuje", gdzie głównymi sponsorami są firmy "Fit&Easy" i "Hortex", uczestniczyłam w zajęciach, gdzie tematem przewodnim były dania mięsne. 

Pierwszego dnia uczestnicy warsztatów byli gośćmi Roberta Sowy w Jego restauracji "Sowa i przyjaciele" znajdującej się w Warszawie, przy ulicy Gagarina 2.

W restauracji  przywitała nas obsługa i zaprosiła do jednej z sal restauracyjnych, która została przearanżowana w małe studio telewizyjne.  Restauracja robi wrażenie: pięknie wyeksponowane wina, widoczna kuchnia, gdzie można zobaczyć przy pracy kucharzy, liczna obsługa, a przede wszystkim sam Właściciel, kóry całe dwugodzinne spotkanie spędził z nami. Robert Sowa w trakcie degustacji opowiadał szczegółowo o każdej z potraw, o rodzajach i pochodzeniu mięs serwowanych w jego restauracji, o sposobie ich przygotowania, podawania. Dzielił się z nami swoim doświadczeniem i wiedzą, odpowiadał na wszystkie pytania, które kierowali do niego zaproszeni goście. Spotkanie upłynęło w bardzo miłej i ciepłej atmosferze, serwowane  dania były delikatne, pięknie podane, smaki poszczególnych składników były zarówno wyraziste, jak i subtelne. Mięsa, dodatki, sosy doskonale uzupełniały się wzajemnie. Byłam zachwycona:)











Jak wspomniałam wcześniej tematem przewodnim warsztatów były dania mięsne:  wołowina, wieprzowina i jagnięcina. Mieliśmy okazję degustacji pięciu potraw przygotowanych w kuchni Roberta Sowy:



Grillowana jagnięcina podana na sosie tzatziki


Stek z polędwicy wołowej  na boczniaku podany z masłem ziołowym


Antrykot z wołowiny podany na puree ziemniaczanym polany  sosem barbecue



Polędwica wieprzowa podana z sosem z sera pleśniowego, z dodatkiem suszonych pomidorów




Grillowana karkówka podana z serem camembert




2 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny