Tiramisu z chałwą - Tiramisu with halva

Klasyczne tiramisu jest pyszne, ale tiramisu o delikatnym smaku chałwy  jest pyszne i ma charakter.
Zimą częściej jadamy słodkości, w ten sposób walczymy z ciemnością i zimnem. "Coś słodkiego" to nagroda za ciężki dzień, narastające zmęczenie, brak słońca, coraz krótszy dzień i wszechobecny pośpiech i chaos dnia codziennego. Kawa czy herbata z cytryną?  - przy tiramisu są tylko proste wybory.

Składniki dla kilku osób:
  • dużo biszkoptów podłużnych ( w zalezności od wielkości formy, w której będzie tiramisu) 
  • opakowanie serka mascarpone
  • duży kubek śmietanki ( 30%)
  • 1 śmietan-fix
  • cukier waniliowy
  • kakao w proszku (gorzkie) do posypywania
  • trochę cukru-pudru do smaku ( kilka łyżek)
  • 2 kubki mocnej kawy, ostudzonej
  • likier amaretto, lub inny alkohol np. brandy
  • baton hałwy waniliowej lub kilka łyżek pasty sezamowej 
Sposób przygotowania:
  • śmietanę kremową ubijamy mikserem 
  • dodajemy mascarpone, cukier waniliowy,  3 łyżki cukru pudru (cukier dodawałbym stopniowo, aby nie było za słodkie), śmietan-fix, rozdrobnioną widelcem chałwę - otrzymujemy masę do przekładania biszkoptów
  • biszkopty moczymy w kawie zmieszanej z likierem
  • na talerzu stopniowo ukladamy warstwami: 
masa,
biszpoty, 
masa - masę posypujemy kakao, 
biszpoty,
masa-  masę posypujemy kakao
biszpoty,
masa - masę posypujemy kakao.

  • przygotowany deser wkładamy do lodówki na minimum 8 godzinach - biszkopty będą nadal puszyste, ale nie suche. Smak idealny :)







2 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny