Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i parmezanem


Latem można nabyć świeże liście szpinaku na targu obok mojego domu, liście są lekkie i kupuję ich sporo - błyskawicznie topnieją  na rozgrzanym maśle, jeszcze czosnek, gałka muszkatołowa, trochę soli i pieprzu, zapach czosnku roznosi sie nie tylko po kuchni, ale i po całym domu. Masa szpinakowa to wstęp do potrawy,  bazą jest kruche ciasto, ciasto francuskie, ciasto drożdżowe, makaron, mięso, ryba... pomysłów jest mnóstwo. Warto smakować i próbować nowych połączeń. Dawno nie byłam zaskoczona nowym daniem ze szpinakiem, szkoda.


Składniki:
  •           1-2 ząbki czosnku
  •               1 duży pojedyńczy filet z kurczaka , pokrojony w małą kostkę, posypuję gotową przyprawą       Kamisa do gyrosa
  •                masło - 1 łyżka, oliwa - 2 łyżki
  •                parmezan do posypania
  •                sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  •                kapary - około 30
  •                szpinak , liście - opakowanie
  •                makaron dowolny, najlepiej kokardki, spiralki


Przygotowanie:

  • Gotuję makron zgodnie z przepisem, odcedzam
  • Do gorącej oliwy wrzucam pokrojonego kurczaka, przesmażam na złoty kolor, następnie przykrywam i duszę go przez około 5 minut, aż  kurczak wypuści sok, następnie zdejmuję pokrywkę i ponownie przesmażam, aż wyparuje woda i kurczak będzie chrupiący
  • Na patelnię daję masło, rozpuszczamy, dodajemy pokrojony drobno czosnek, dodajemy liście szpinaku - razem dusimy pod przykryciem przez kilka minut, przyprawiamy (gałka, sól, pieprz) i dusimy całość następne kilka minut
  • Dodaję kapary, zioła prowansalskie, doprawiam jeszcze sola i pieprzem do smaku
  • Posypuję parmezanem - smacznego :)






2 komentarze:

  1. Szpinak i kurczak, a do tego makaron - to musi być pyszne ;) Pięknie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie wygląda:-)) Szpinak to jest mój faworyt:-)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny