Składniki do ciasta kruchego :
- 125g mąki,
- 50 g margaryny lub masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka śmietany
Przygotowujemy:
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.
- Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy równe kółeczka np. szklanką, kółeczka wkładamy do metalowych foremek
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru, w czasie pieczenia , aby nie wyrosły,co pewien czas dociskałam je ściereczką
- Wyjmujemy z piekarnika, studzimy
Pasta:
- 250 dkg twarogu półtłustego
- 8 połówek suszonych pomidorów
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowujemy: miksujemy wszystkie składniki
Dekoracja: ozdabiamy cienkimi podłużnymi plastrami szynki dojrzewającej, ogórka i papryki
Dekoracja: ozdabiamy cienkimi podłużnymi plastrami szynki dojrzewającej, ogórka i papryki
Bardzo fajny przepis! Tzn. z lenistwa kupię pewnie babeczki do napełnienia, ale samą pastę na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń