Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku / Marinated pork tenderloin steaks with blue cheese sauce with spinach

Kolejne danie z warsztatów, tym razem marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku, moje sprawdzone składniki: ser pleśniowy, szpinak, suszone pomidory...  Z takich składników zawsze potrawa będzie udana. Rewelacyjną polędwicę wieprzową jadłam w restauracji  Roberta Sowy w pierwszy dzień warsztatów, to danie najbardziej mnie zaskoczyło podczas degustacji- nie spodziewałam sie tak delikatnego smaku mięsa, które w zestawieniu ze smakiem sera, dało niesamowite połączenie - polędwica wołowa grillowana i polędwica wieprzowa to dania, które bardzo polecam w tej restauracji.
Przepis otrzymałam na warsztatach, tam też zostały przygotowane steki.


  
Składniki:
  • 4 x 80 g steków z polędwicy wieprzowej
  • mix sałat
Marynata:
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • sól morska
  • grubo mielony pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • masło - 1 łyżka
Sos z sera pleśniowego i szpinaku:
  • szpinak, liście  - 400 gram
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 posiekana w kostkę cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego sera pleśniowego
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • sól, pieprz cayenne do smaku, gałka muszkatołowa, tymianek
Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, natrzeć steki i odstawić na jedną godzinę, aby smaki połączyły się
  • W rondelku rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i czosnek, po 5 minutach dodać szpinak, ser pleśniowy i białe wino, zagotować, a następnie dodać śmietanę, dodać pomidory, kapary, wymieszać, zagotować i doprawić do smaku.
  • Steki smażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony
  • Tak przygotowane steki ułożyć na aromatycznym sosie i podawać z ulubionymi warzywami lub sałatami.
Smacznego:)





Iwona, Gosia, Wioletta







3 komentarze:

  1. Potwierdzam, była pyszna :) Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z lepszych dań przygotowanych na warsztatach. A szpinak po prostu bajka...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, masz rację, nie wiem co zrobili z tą polędwiczką, ale smakowała tak, jak nigdy wczesniej (mam na myśli restaurację)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny