Kolejna potrawa przygotowana na warsztatch kulinarnych z Marcinem Budynek i Konradem Birek. Przedstawiam przepis na pieczony antrykot z wołowiny z sosem barbecue, zielonym groszkiem i pomidorami concasse. Pyszny sos barbecue bardzo polecam do wielu dań z grilla. Moja spiżarnia została uzupełniona o sos Worcester.
Składniki:
- 4 antrykoty wołowe, każdy o wadze ok. 150 gram
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki musztardy Dijon
- sól morska
- grubo mielony pieprz
- groszek zielony - 300 gram
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- masło 60 gram
Sos barbecue:
- 300 ml ketchupu
- 2 łyżki musztardy angielskiej
- 2 łyżki sosu Worcester
- 100 ml miodu pszczelego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso skropić oliwą, natrzeć musztardą, a następnie odstawić do lodówki na około 1-2 godziny
- Wszystkie składniki sosu barbecue dokładnie połączyć, doprawić do smaku i odstawić, aby smaki połączyły się
- Zamarynowaną wołowinę obsmażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej, doprawiając podczas smażenia solą i pieprzem, a następnie piec 5-8 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby soki wchłonęły się, a następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu
- Rozmrożony groszek przesmażamy na maśle dodajemy posiekany czosnek i pocięte w drobną kostkę pomidory bez pestek i skóry. Smażymy ok. 3 minut i podajemy ze stekiem i sosem.
Smacznego :)
Marcin Budynek i Konrad Birek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz