W miniony weekend miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych pod patronem Polskiej Akademii Kulinarnej. Celem projektu "Warsztaty Akademii Kulinarnej" jest promowanie edukacji kulinarnej, wspieranie i rozwijanie pasji, oraz podnoszenie kompetencji w tym temacie. Dzięki zaproszeniu otrzymanemu z portalu "Polska Gotuje", gdzie głównymi sponsorami są firmy "Fit&Easy" i "Hortex", uczestniczyłam w zajęciach, gdzie tematem przewodnim były dania mięsne.
Pierwszego dnia uczestnicy warsztatów byli gośćmi Roberta Sowy w Jego restauracji "Sowa i przyjaciele" znajdującej się w Warszawie, przy ulicy Gagarina 2.
W restauracji przywitała nas obsługa i zaprosiła do jednej z sal restauracyjnych, która została przearanżowana w małe studio telewizyjne. Restauracja robi wrażenie: pięknie wyeksponowane wina, widoczna kuchnia, gdzie można zobaczyć przy pracy kucharzy, liczna obsługa, a przede wszystkim sam Właściciel, kóry całe dwugodzinne spotkanie spędził z nami. Robert Sowa w trakcie degustacji opowiadał szczegółowo o każdej z potraw, o rodzajach i pochodzeniu mięs serwowanych w jego restauracji, o sposobie ich przygotowania, podawania. Dzielił się z nami swoim doświadczeniem i wiedzą, odpowiadał na wszystkie pytania, które kierowali do niego zaproszeni goście. Spotkanie upłynęło w bardzo miłej i ciepłej atmosferze, serwowane dania były delikatne, pięknie podane, smaki poszczególnych składników były zarówno wyraziste, jak i subtelne. Mięsa, dodatki, sosy doskonale uzupełniały się wzajemnie. Byłam zachwycona:)
Jak wspomniałam wcześniej tematem przewodnim warsztatów były dania mięsne: wołowina, wieprzowina i jagnięcina. Mieliśmy okazję degustacji pięciu potraw przygotowanych w kuchni Roberta Sowy:
Grillowana jagnięcina podana na sosie tzatziki |
Stek z polędwicy wołowej na boczniaku podany z masłem ziołowym |
Antrykot z wołowiny podany na puree ziemniaczanym polany sosem barbecue |
Miło było Cię poznać Małgorzato:)
OdpowiedzUsuńmiło mi :), widziałaś zdjęcia na portalu?
OdpowiedzUsuń