Steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert oraz grillowana fasolka szparagowa


Jak już wcześniej wspomniałam miałam możliwość wraz z innymi bloggerami uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej prowadzonych przez Marcina Budynek i Konrada Birek. Były to moje pierwsze warsztaty kulinarne. Dzień wcześniej byliśmy zaproszeni do restauracji Roberta Sowy "Sowa i przyjaciele", gdzie mieliśmy okazję degustować mięsa, które na drugi dzień były  tematem warsztatów. Wykonanie tego dania miało miejsce na warsztatach  (przepis również tam otrzymałam).

Składniki:
  • 2 x 200 gram steków z karkówki wieprzowej
Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie przyprawy do karkówki 
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do nasmarowania grilla
  • 300 gram pokrojonych w grube plastry pieczarek
  • 2 pokrojone w cząstki czerwone cebule
  • 2 krążki sera camembert
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz czarny grubo mielony
  • zielona fasolka szparagowa  400 gram
  • mix sałat Fit&Easy

Sposób wykonania:
  • Przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym i musztardą. Umyte i oczyszczone steki z karkówki lekko rozbić i natrzeć marynatą
  • Grill lub patelnię grillową posmarować olejem, rozgrzać i upiec na nim mięso na złoty kolor, po około 7 minut  z każdej strony. 
  • Ser camembert również usmażyć na grillu lub patelni grillowej do momentu, aż zacznie pęcznieć
  • Pieczarki podsmażyć z cebulą na klarowanym maśle i doprawić do smaku. Na grillowanych stekach z karkówki ułożyć pieczarki z cebulą. Podawać z przekrojonym na pół serem camembert oprószonym słodką papryką i grubo mielonym czarnym pieprzem
  • Fasolkę szparagową rozmrażamy i grillujemy na tej samej patelni co steki, przyprawiamy do smaku i układamy na camembercie, całość delikatnie zapiekamy
  • Podajemy z mieszanką sałat 


Marcin Budynek prezentuje







wersja  moja i Wioletty, niestety dostaliśmy  jeden ser na dwa steki, stąd ten rozlany ser  :), ale smak ten sam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny