Na dobry początek 2013 roku - ciasteczko z kremem z chałwy, z białej i gorzkiej czekolady - kruche ciasteczko z trzema kremami, każdy o innym smaku. Celem zrównoważenia smaków słodkich, warto dodać kwaskowy mus z malin. Maliny w okresie zimowym cieszą jeszcze bardziej :) Pytanie: kiedy smakuje bardziej, świeżo po upieczeniu, jak ciasteczka są bardzo kruche, czy na drugi dzień, jak smaki połączą się z ciasteczkiem?
Składniki do ciasta kruchego :
- · 125g mąki,
- · 50 g margaryny lub masła,
- · 1 żółtko,
- · 1 łyżka śmietany
Przygotowujemy:
· Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.
· Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy równe kółeczka np. szklanką
· Pieczemy na pergaminie w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru, w czasie pieczenia warto przyłożyć ciasteczka pergaminem i czymś cięższym np. mniejszą blachą do pieczenia, aby nie wyrosły ( ja niczym nie przykładałam , ale co pewien czas dociskałam je płaskim narzędziem, aby wyrosły równomiernie)
· Wyjmujemy z piekarnika, studzimy
Kremy:
- · biała czekolada - 1,5 tabliczki
- · gorzka czekolada - 1,5 tabliczki
- · chałwa - 1 baton
- · śmietana kremówka 30% - 2 małe pojemniki
- · serek mascarpone - połowa opakowania
- · cukier puder - 2 łyżki, można dodać więcej, jeśli ktoś lubi bardzie słodkie desery
Przygotowujemy:
· baza: ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, po ubiciu śmietany dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy
· krem z białej czekolady: czekoladę podgrzewamy w mikrofalówce przez jedną minutę, Mieszamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy 1/3 ubitej masy śmietanowej (bazy)
· krem z gorzkiej czekolady: czekoladę podgrzewamy w mikrofalówce przez jedną minutę, Mieszamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy 1/3 ubitej masy śmietanowej
· krem z chałwy: chałwę rozdrabniamy mikserem na miazgę, dodajemy 1/3 ubitej masy śmietanowej i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
Mus malinowy: 100 gram malin na bardzo małym ogniu podgrzewamy, aż maliny rozpadną się, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę, aby nadmiar wody nam odparował.
Nakładamy warstwami : ciasteczko, krem... posypujemy przez sitko kakao ... smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz