Kruche ciasteczka z kremem z chałwy, z białej i gorzkiej czekolady / Cookie with cream of halva, with white and dark chocolate

Na dobry początek  2013 roku - ciasteczko z kremem z chałwy, z białej i gorzkiej czekolady - kruche ciasteczko z trzema kremami, każdy o innym smaku.  Celem zrównoważenia smaków słodkich, warto dodać kwaskowy mus z malin. Maliny w okresie zimowym cieszą jeszcze bardziej :)   Pytanie: kiedy smakuje bardziej, świeżo po upieczeniu, jak ciasteczka są bardzo kruche, czy na drugi dzień, jak smaki połączą się z ciasteczkiem?


Składniki do ciasta kruchego :

  • · 125g mąki,
  • · 50 g margaryny lub masła,
  • · 1 żółtko,
  • · 1 łyżka śmietany

Przygotowujemy:

· Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.
· Rozwałkowujemy ciasto  i wycinamy równe kółeczka  np. szklanką
· Pieczemy na pergaminie w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru, w czasie pieczenia warto przyłożyć ciasteczka pergaminem i czymś cięższym np. mniejszą blachą do pieczenia, aby nie wyrosły ( ja niczym nie przykładałam , ale co pewien czas dociskałam je płaskim narzędziem, aby wyrosły równomiernie)
· Wyjmujemy z piekarnika, studzimy

Kremy:


  • · biała czekolada - 1,5 tabliczki
  • · gorzka czekolada - 1,5 tabliczki
  • · chałwa - 1 baton
  • · śmietana kremówka  30% - 2 małe pojemniki
  • · serek mascarpone - połowa opakowania
  • · cukier puder - 2 łyżki, można dodać więcej, jeśli  ktoś lubi bardzie słodkie desery

Przygotowujemy:

· baza: ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, po ubiciu śmietany dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy
· krem z białej czekolady: czekoladę podgrzewamy w mikrofalówce przez jedną minutę, Mieszamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy 1/3 ubitej masy śmietanowej (bazy)
· krem z gorzkiej czekolady: czekoladę podgrzewamy w mikrofalówce przez jedną minutę, Mieszamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy 1/3 ubitej masy śmietanowej
· krem z chałwy:  chałwę rozdrabniamy mikserem na miazgę, dodajemy 1/3 ubitej masy śmietanowej i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji

Mus malinowy: 100 gram malin  na bardzo małym ogniu podgrzewamy, aż maliny rozpadną się, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę, aby nadmiar wody nam odparował.

Nakładamy warstwami : ciasteczko, krem... posypujemy przez sitko  kakao ... smacznego :) 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny