Curry z klopsikami mięsnymi / Curry with meatballs

Curry z klopsikami mięsnymi, to jedna z moich wersji szybkiego  obiadu, które często robię w tygodniu, po pracy. Tajemnica tej szybkości polega na tym, że kupuję więcej mięsa, cukinii i innych składników i robię tych kulek dwie porcje (na dwa obiady dla całej rodziny), które następnie zamrażam. Nic szybszego po przyjściu z pracy - zagotować ryż lub makaron, oraz zrobić domowy sos pomidorowy, grzybowy, czy curry i obiad mamy gotowy:)


Składniki:
  • 250 gram mięsa mielonego
  • 1/3 pora
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • 1/2 cukinii
  • mleko kokosowe - pół puszki
  • pasta curry, czerwona - 1 łyżeczka ( można dodać więcej, ale należy sprawdzać w czasie gotowania, czy  smak jest dla nas odpowiedni)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • makaron - 400 gram (dla 3 osób) 
  • cebula
  • oliwa
  • imbir świeży - 1 łyżeczka
  • oregano, sól, pieprz, 
  • 1 jajko
  • bułka tarta
Sposób przygotowania:
  • kapustę kroimy na drobne kawałki, 
  • cebulę i czosnek  kroimy w drobną kostkę
  • cukinię ścieramy na wiórki
  • makaron gotujemy zgodnie z instrukcją ( al dente)
  • łączymy: mieso mielone,  kapustę, cukinię, cebulę, jajko,połowę zielonej pietruszki, sól, pieprz, trochę bułki tartej ( tyle, aby dało formować się kulki), następnie wyrabiamy ręką małe kuleczki, które wrzucamy do gotującej się wody na 5 minut, odcedzamy mięsne kulki
  • na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek, mięsne kulki. Po minucie smażenia  dodajemy mleko kokosowe, pastę curry, imbir, klopsiki, makaron, pocięty w przekątne paski por, dodajemy sól, pieprz, oregano i razem dusimy przez 10 minut.
  • ja nie dodałam/posypałam parmezanem danie na talerzu, ale moja córka tak
  • można pokropić cytryną lub limonką, która nada potrawie orzeźwiający smak i zapach.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny