Składniki:
- 250 gram mięsa mielonego
- 1/3 pora
- kilka liści kapusty włoskiej
- 1/2 cukinii
- mleko kokosowe - pół puszki
- pasta curry, czerwona - 1 łyżeczka ( można dodać więcej, ale należy sprawdzać w czasie gotowania, czy smak jest dla nas odpowiedni)
- 2-3 ząbki czosnku
- zielona pietruszka
- makaron - 400 gram (dla 3 osób)
- cebula
- oliwa
- imbir świeży - 1 łyżeczka
- oregano, sól, pieprz,
- 1 jajko
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
- kapustę kroimy na drobne kawałki,
- cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę
- cukinię ścieramy na wiórki
- makaron gotujemy zgodnie z instrukcją ( al dente)
- łączymy: mieso mielone, kapustę, cukinię, cebulę, jajko,połowę zielonej pietruszki, sól, pieprz, trochę bułki tartej ( tyle, aby dało formować się kulki), następnie wyrabiamy ręką małe kuleczki, które wrzucamy do gotującej się wody na 5 minut, odcedzamy mięsne kulki
- na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek, mięsne kulki. Po minucie smażenia dodajemy mleko kokosowe, pastę curry, imbir, klopsiki, makaron, pocięty w przekątne paski por, dodajemy sól, pieprz, oregano i razem dusimy przez 10 minut.
- ja nie dodałam/posypałam parmezanem danie na talerzu, ale moja córka tak
- można pokropić cytryną lub limonką, która nada potrawie orzeźwiający smak i zapach.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz