Przekąski z ciasta francuskiego z serami i cukinią

Zbliża się weekend i czas pomyśleć o czymś co stanowi doskonały dodatek do lampki wina popijanej podczas oglądania kolejnego odcinka ulubionego serialu np. "Dr House".  Zrobiłam papryczki nadziewane fetą, parmezanem i cukinią.  Przekąski są smaczne, ale na pewno nie dietetyczne :)  Podana ilość składników do farszu jest na dwa arkusze  gotowego ciasta francuskiego.


Skladniki:
  • ser feta - opakowanie 100 gram
  • parmezan - 50 gram
  • 2 małe cukinie
  • liście świeżej bazylii, rozmarynu, zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano
  • ciasto francuskie - 2 opakowania
Sposób przygotowania:
  • cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach  
  • parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach
  • za pomoca blendera miksujemy fetę, starty parmezan, zioła, sól, pieprz, czosnek
  • dodajemy utartą cukinię, mieszamy  całość łyżką
  • wykrajamy kółeczka z  ciasta francuskiego, wkładamy je do foremek ( najlepiej metalowych, w silikonowych trochę zaparzają się)
  • nakładamy nadzienie do każdej foremki wypełnionej ciastem
  • pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, do przyrumienienia ciasta. Pieczemy na początku z wykorzystaniem termoobiegu, jak ciasto podrośnie przełączamy piekarnik na opcję "grzanie dołu piekarnika"
Smacznego :)






8 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają te Twoje przekąski ;) super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuję Kasiu, cieszę się, że miałyśmy okazję poznać się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy kolejnej imprezie trzeba będzie wypróbować;-) Pozdrawiam Cię Gosiu cieplutko:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dodałam parmezanu i nie wiem czy to dlatego były niezjadliwe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakbym miała wybrać jeden z serów do tej przekąski, to raczej parmezan

      Usuń
  5. jedno pytanie - praktycznie do wszystkich Twoich przepisów (bardzo fajnych zresztą) dla ilu to obżartuchów ?

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny