Skladniki:
- ser feta - opakowanie 100 gram
- parmezan - 50 gram
- 2 małe cukinie
- liście świeżej bazylii, rozmarynu, zielonej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano
- ciasto francuskie - 2 opakowania
Sposób przygotowania:
- cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach
- parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach
- za pomoca blendera miksujemy fetę, starty parmezan, zioła, sól, pieprz, czosnek
- dodajemy utartą cukinię, mieszamy całość łyżką
- wykrajamy kółeczka z ciasta francuskiego, wkładamy je do foremek ( najlepiej metalowych, w silikonowych trochę zaparzają się)
- nakładamy nadzienie do każdej foremki wypełnionej ciastem
- pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, do przyrumienienia ciasta. Pieczemy na początku z wykorzystaniem termoobiegu, jak ciasto podrośnie przełączamy piekarnik na opcję "grzanie dołu piekarnika"
Smacznego :)
Pysznie wyglądają te Twoje przekąski ;) super :)
OdpowiedzUsuńdziekuję Kasiu, cieszę się, że miałyśmy okazję poznać się:)
OdpowiedzUsuńPrzy kolejnej imprezie trzeba będzie wypróbować;-) Pozdrawiam Cię Gosiu cieplutko:-)
OdpowiedzUsuńja również:)
OdpowiedzUsuńNie dodałam parmezanu i nie wiem czy to dlatego były niezjadliwe...
OdpowiedzUsuńjakbym miała wybrać jeden z serów do tej przekąski, to raczej parmezan
Usuńjedno pytanie - praktycznie do wszystkich Twoich przepisów (bardzo fajnych zresztą) dla ilu to obżartuchów ?
OdpowiedzUsuńDla 3-4 osób , pozdrawiam
OdpowiedzUsuń