Deser truskawkowy z malinami i kremem kokosowym / Strawberry dessert with raspberries and coconut cream



Nie pierwszy i nie ostatni raz publikuję przepis na deser z truskawkami, to moje ulubione owoce i zasługują na obszerne miejsce na tym blogu. Zimą truskawkowy deser ma wymiar wręcz egzotyczny wymiar zwłaszcza, że kryją sie w nim niespodzianki: całe malinki i malutkie biszkopciki, wszystko to przykryte jest kokosowym, kremowym puchem i finalnie deser udekorowany jest malinkami. Uroda, osobowość i świeżość zawsze jest w cenie. Trochę lata zimą szczególnie jest nam  potrzebne, aby bez stresu dotrwać do lata.

Składniki na 4 pucharki:
  • śmietana kremowa 30% - 330 gram ( duże opakowanie)
  • 4 czubate łyżki serka mascarpone lub innego serka kremowego
  • ok.13 malin na jeden deser, czyli ok. 50
  • 12 łyżek kokosu
  • 600 gram musu truskawkowego lub truskawek
  • biszkopty - 8 sztuk
  • cukier waniliowy
  • cukier puder - 6 łyżek
  • śmietan - fix
Sposób przygotowania:
  • miksujemy truskawki na mus
  • ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix
  • kroimy biszkopty na małe kawałki
  • 1/4 ubitej śmietany przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy do niego kokos (zostawiamy 4 łyżki do dekoracji deseru) i mieszamy
  • do 3/4 ubitej śmietany dodajemy mus truskawkowy, dokładnie mieszamy, dodajemy całe malinki i kawałki biszkoptów, delikatnie mieszamy
  • do pucharków dodajemy mus truskawkowy z malinami i biszkoptami, na górę wykładamy mus kokosowy, posypujemy wiórkami kokosowymi ozdabiamy  malinkami
  • deser powinien być schłodzony kilka godzin przed podaniem, aby był przyjemnie zimny - ja wytrzymałam godzinę oczekiwania... smaczne:)
Smacznego, słodkiego :)











1 komentarz:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny