Gdzie zjeść w Krakowie? Twój Kucharz rządzi!

Zostałam zaproszona na niecodzienne wydarzenie, miałam świadomość tego od początku, gdyż zaproszenie, które dostałam było jednocześnie prezentacją serwowanego  menu, osobiście znałam organizatora i pomysłodawcę, oraz większość zaproszonych gości. 

Menu autorstwa Bartka Płócienniak z Twój Kucharz bardzo mnie oczarowało zarówno smakiem, wyglądem i różnorodnością wykorzystanych składników jak, sepia, krwawnik, ogórecznik, rukiew wodna, dynia piżmowa... Z uwagi na rzadką dostępność tych składników na rynku, samo zebranie produktów, nie mówiąc o przygotowaniu menu, logistyce spotkania, jak i samym gotowaniu było nie lada wyzwaniem. Istotne jest również, że do każdego dania z menu zostało dobrany alkohol w taki sposób, by jeszcze bardziej wyeksponować smak potrawy, a także by smak jedzenia i wina idealnie uzupełniał się wydobywając, zarówno z jedzenia i wina jego największe atuty. 

Spotkanie odbyło się Barce przy Kładce Bernatka w Krakowie. Byłam pod wielkim wrażeniem samej Barki  (Bulwar Kurlandzki, przy Kładce Bernatka Róg ul. Gazowej i Podgórskiej) nie spodziewałam się, że wnętrze jej jest tak stylowe i daje szereg możliwości organizacji spotkań towarzyskich, na pewno tam wrócę, bo sympatyczna atmosfera miejsca i obsługa zmieniła moje wyobrażenie o lokalach restauracyjnych na statkach  barkach.

Menu degustacyjne, to idealne rozwiązanie, aby poznać specyfikę danego lokalu, poznać umiejętności Szefa Kuchni w restauracji, małe porcje serwowanego jedzenia dają szanse na poznanie wielu różnorodnych dań, które stanowią silną stronę restauracji. Menu degustacyjne, to rodzaj kulinarnej karuzeli, gdzie każdy ma szansę znaleźć swoje ulubione danie, by przy następnej wizycie w restauracji  zamówić je w formie dania głównego.



MENU DEGUSTACYJNE:

    1. Zupa szczawiowa z kaczym jajkiem, cydr z Winnicy Smykań (szara reneta, beczka)

    2. Młody bób, arbuz infuzowany czarną porzeczką, bundz góralski, rukiew wodna, tłoczony na zimno olej słonecznikowy,  Bendits Secco, Tokaj 2012

    3. Panna cotta z koziego sera, galaretka z buraka, ciasto filo, czarnuszka, ogórecznik, Camillo Donati della Bandita Emilia Romagna 2012

    4. Wątróbka z królika, kaszanka, karmelizowana cebula, miód spadziowy, ogórek kiszony, kwiat nagietka,  Haeffelin Riesling Grand Cru Florimont 2011

    5. Makrela na soli morskiej, fasolka szparagowa, grillowana dynia piżmowa z tymiankiem cytrynowym, słony karmel,  Kolonics Somloi OlaszRisling 2006

    6. Dorsz solony, rzodkiewka, sepia, krwawnik, puder z łososia wędzonego,  Meinklang Graupert Grauburgunder Burgenland 2012

    7. Skoki z królika, omułka z marchewnikiem, esencja zielonego szparaga, bratki,  Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2012

    8. Kaczka filet w pieprzu syczuańskim, sos pomarańczowy z lawendą, kapusta włoska z wędzonym boczkiem, kaszotto z kaszy perłowej, liliowiec, Meinklang Konkret Sankt Laurent Burgenland 2010

    9. Jagnięcina, smardze, kalarepa, sos miętowo jabłkowy na cydrze z płatkami róży podane na liściu funkii, Malkhaz Jakeli Khashmi Saperavi Kakheti 2009


    10.Sernik krakowski rozczłonkowany z miodem akacjowym i amarantusem,  Pendits Tokaji Szamorodni 2008

    Zachwycając się jedzeniem długo zastanawiałam się nad moim faworytem, gdyż  jagnięcina i mięso kaczki  było idealnie podane ( różowe i soczyste). Ryba miała skórkę chrupiącą, a mięso miało idealną teksturę i smak. Wykorzystanie ziół i kwiatów jadalnych zachęcało do jedzenia  i urzekało widokiem. Moim faworytem była makrela na soli morskiej z fasolką szparagową, dynią piżmową i słonym karmelem. Zachwyciła mnie jagnięcina ze smardzami z sosem miętowo-jabłkowym na cydrze, oraz Panna cotta z koziego sera z galaretką z buraka na cieście filo. Jak tu nie wspomnieć o cudownie przyrządzonej kaczce... 

    Bartek Płócienniak z ekipą kucharzy zaskoczył mnie wykwintnością wszystkich dań, dopracowaniem najdrobniejszych szczegółów, oryginalnością połączeń  różnych składników. Wiadomo zawsze było, że Kuchnia Bartka słynie ze smacznych sosów, których w menu nie zabrakło, z wysokiej jakości składników, smaku i estetyki podania potraw.   Dania w większości ( ryby, mięsa) były przygotowywane na żywo, co dodatkowo uatrakcyjniało wieczór, obserwacja  pracy kilku kucharzy  była też nie lada przyjemnością. O dobranym winie do  każdej potrawy  opowiadała interesująco Pani Monika. Gotowali dla nas: Bartek Płócienniak z Twojego Kucharza, Daniel Myśliwiec – szef kuchni Zazie, Miłosz Kowalski – sous chef Radisson Blu Hotel w Krakowie, Michał Kuduk – zwycięzca II Konkursu Trendy Chef 2013. Wina dostarczyli:  Paweł Woźniak - Krakow Slow Wines Lipowa 6f na Zablociu oraz Tomasz Kurzeja i Joseph Diblasi -Naturalisci.pl. Organizatorami tej cudownej kolacji był Bartek Płócienniak i Ania Strugalska - bardzo dziękuję za zaproszenie i bardzo przyjemnie i smacznie spędzony czas :)
    Gdzie zjeść w Krakowie? na to pytanie niedługo będzie odpowiedź - Twój Kucharz będzie miał niedługo swoją siedzibę na Zabłociu, miejsce to na pewno odwiedzę ze znajomymi.



    zaproszenie




















    1 komentarz:

    1. Dania pięknie podane, łechcace oko. :) A smak to już kwestia gustu i umiejętności kucharzy. :)

      OdpowiedzUsuń

    Wydruk

    Print Friendly and PDF

    Kraków - blog kulinarny