Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
Spód:
- ciasteczka zbożowe - 200 gram
- nutella - 3 łyżki
- masło - łyżka
- kakao - 1 łyżeczka
Składniki na masę serową:
- 500g sera twarogowego siedmiokrotnie zmielonego
- 270g słodzonego mleka skondensowanego
- 2 białka
- sok z 2 cytryn
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- kilka kropel olejku waniliowego
Mus truskawkowy:
- 500g truskawek
- 45g żelatyny deserowej
Sposób wykonania:
Spód:
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy blenderem z masłem, aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Dodajemy nutellę i kakao, miksujemy. Powstałą masą wykładamy tortownicę, masę dociskamy do dna tortownicy, odstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Ser siedmiokrotnie mielimy (na w miarę gładką masę), dolewamy mleko,
dodajemy ubite białko, budyń i olejek waniliowy. Cytryny moczymy we wrzątku i ścieramy z nich skórkę. Z cytryn wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy delikatnie na wcześniej schłodzony spód, wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.
Mus truskawkowy:
W między czasie miksujemy truskawki, w małym garnuszku gotujemy wodę,
którą nalewamy do szklanki. Dodajemy do wody żelatynę i mieszamy
intensywnie aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do truskawek dodajemy
schłodzoną i rozpuszczoną żelatynę, wstawiamy do lodówki, aż do częściowego zastygnięcia galaretki. Galaretkę wylewamy na upieczony sernik.
Całość ozdabiamy truskawkami lub listkami mięty.
Sernik wspaniały, uwielbiam takie smaki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mmm, letnie pyszności :)
OdpowiedzUsuńWspaniały na taki dzień jak dziś :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjny!
OdpowiedzUsuńPycha! :)