Sernik cytrynowy z musem truskawkowym



Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

Spód:

  • ciasteczka zbożowe - 200 gram 
  • nutella - 3 łyżki
  • masło - łyżka
  • kakao - 1 łyżeczka


Składniki na  masę serową:

  • 500g sera twarogowego siedmiokrotnie zmielonego
  • 270g słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 białka
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki budyniu  waniliowego
  • kilka kropel olejku waniliowego


Mus truskawkowy:

  • 500g truskawek
  • 45g żelatyny deserowej



Sposób wykonania:


Spód:

Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy blenderem z masłem, aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Dodajemy nutellę i kakao, miksujemy. Powstałą masą wykładamy tortownicę,  masę dociskamy do dna tortownicy, odstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

Ser siedmiokrotnie mielimy (na w miarę gładką masę), dolewamy mleko,
dodajemy ubite białko, budyń i olejek waniliowy. Cytryny moczymy we wrzątku i ścieramy z nich skórkę. Z cytryn wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy delikatnie na wcześniej schłodzony spód, wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.

Mus truskawkowy:

W między czasie miksujemy truskawki, w małym garnuszku gotujemy wodę, 
którą nalewamy do szklanki. Dodajemy do wody żelatynę i mieszamy 
intensywnie aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do truskawek dodajemy 
schłodzoną i rozpuszczoną żelatynę, wstawiamy do lodówki, aż do częściowego zastygnięcia galaretki. Galaretkę wylewamy na upieczony sernik. 
Całość ozdabiamy truskawkami lub listkami mięty.










4 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny