Risotto z pieczonym udkiem z kaczki, dymką i serem Parmezan

Boskie !!!  To jedno słowo może wyrazić smak  risotta, które na warsztatach Akademii Smaku Siemens robiłam od początku do końca. Dawno nic mi tak nie smakowało. Wiem, też dzięki prowadzącemu warsztaty Konradowi Birek, z którym gotowałam na warsztatach, kiedy jest ono idealne pod względem konsystencji, kleistości i struktury ryżu. Składniki zawarte w risotto są dosyć drogie, ale gwarantują doskonały smak, dzięki tym składnikom nie jest to "danie z ryżem", jest to wyśmienite danie główne.

Składniki:


  • 4 udka z kaczki
  • 1 cytryna pokrojona w plastry
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce pieprzu grubo mielonego i soli morskiej
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 400 gram ryżu krótko ziarnistego do risotto
  • 5 łyżek masła
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr delikatnego bulionu z kurczaka
  • szczypta szafranu
  • 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • 100 gram świeżo tartego sera parmezan
  • pieprz do smaku
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 łyżka oliwy truflowej 


Przygotowanie:

W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka z kaczki, obłożyć plastrami cytryny, gałązkami rozmarynu i rozgniecionymi ząbkami czosnku, oprószyć pieprzem i solą, a następnie zalać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120 stopni i piec ok. 3 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Po wystudzeniu i oddzieleniu od kości kaczkę  pokroić w kostkę.

Dymkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu, aż ryż stanie się szklisty. Następnie wlać wino, wymieszać i zagotować. Cały czas mieszając, dodać 250 ml bulionu oraz szafran. Pozostały bulion dolewać stopniowo, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania gotowania dodać pokrojoną kaczkę, suszone pomidory, posiekany szczypior  i parmezan. Całość doprawiamy pieprzem, podajemy z rukolą, skrapiamy oliwą truflową.  Smacznego :)









1 komentarz:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny