Łosoś w czarnym sezamie, z marchewką przyprawioną imbirem i cynamonem, cukinią i ryżem kokosowo - imbirowym


Łosoś w czarnym sezamie, z marchewką przyprawioną imbirem i cynamonem, cukinią i ryżem kokosowo - imbirowym z założenia miał być dietetycznym daniem. Od dłuższego czasu zmuszam się do dyscypliny i ograniczenia w spożywaniu  kalorii i nie bardzo jestem zadowolona z efektów. Obiad ugotowany na parze rekompensuję sobie sutym deserem – jakoś trzeba żyć, aby nie zwariować. Potrzeba słodyczy spowodowała, że danie to ma naturalną słodycz podkręconą egzotyczną nutą przypraw.

Składniki:
  • 3 kawałki łososia, każdy podzielony na trzy mniejsze części
  • szklanka ryżu
  • pół szklanki mrożonego groszku Hortex
  • dwie duże marchewki
  • 2 małe cukinie
  • pół puszki mleka kokosowego
  • czarny sezam do posypania ryby
  • imbir utarty - 2 łyżeczki
  • łyżeczka masła
  • cynamon, sól, pieprz, kolendra lub zielona pietruszka drobno pokrojona
  • sos słodko kwaśny - niekoniecznie
  • 3 plastry cytryny
  • tymianek świeży
  • papier do smażenia i pieczenia Jan Niezbędny lub parowar  

Sposób przygotowania:
  • ryż gotujemy w osolonej wodzie, z mlekiem kokosowym, imbirem
  • w parowarze przygotowujemy pokrojoną w słupki cukinię i zamrożony zielony groszek ewent. w garnku z wrzącą posoloną wodą
  • do ugotowanego i odcedzonego z nadmiaru mleczka  ryżu, dodajemy zielony groszek i świeże zioła
  • łososia obsypujemy sezamem i możemy zgrillować na papierze Jan Niezbędny położonym na patelni lub ugotować w parowarze  (w wersji nie dietetycznej smażymy na patelni na oleju lub oliwie)
  • nożykiem do warzyw wycinamy z marchwi   długie, cienkie i szerokie paseczki
  • na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy świeży imbir i chwilę razem smażymy, aby wydobyć z imbiru jak najwięcej smaku i aromatu. Dodajemy cieniutkie paseczki marchewki, doprawiamy cynamonem, sola i pieprzem, dusimy chwilę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
  • komponujemy danie na talerzu, możemy podać z sosem słodko-kwaśnym
Smacznego 







5 komentarzy:

  1. Ależ cudnie się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podane, wspaniały łosoś z czarnym sezamem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zbyt apetyczne, żeby nie wypróbować ��

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny