Zbliżają się Walentynki - nieważne, czy kochasz,
czy jesteś kochana, ważne, że wszystko może w życiu zdarzyć się. Twoja radość, Twoja samotność, Twoje emocje są najważniejsze. Miłość, to
uczucie, które nam towarzyszyło i będzie towarzyszyć - rodzice są i kiedyś
odejdą/odeszli, zakochujemy się, uczucie czasem jest, czasem bywa, czasem
było. Mamy pasje: kochamy muzykę, książki, koty, sport, podróże, mamy przyjaciół, poznajemy i odkrywamy nowych
ludzi. Pojawia się fascynacja, pasja, miłość, dziecko - warto żyć dla takich
chwil. Smacznie żyć, smacznie jeść. Słodki smak truskawek, kolejne
smaczne połączenie słodkich składników: śmietanka + biała
czekolada + mus truskawkowy.
Moje zapasy mrożonych
truskawek topnieją z każdym postem i przepisem publikowanym na blogu, ale
przyjemnościami trzeba dzielić się tak, więc to czynię, niedługo Walentynki :)
Składniki:
- śmietanka 30% - duży
pojemnik ( ok. 330 gram)
- truskawki - 500 gram
- biała czekolada - 1
-1,5 tabliczki czekolady
- cukier - puder - wg
uznania
- śmietan fix
- 3 łyżki serka
mascarpone
- cukier waniliowy
Sposób
przygotowania:
- miksujemy truskawki na
mus, dodajemy wg uznania cukier puder (najlepiej dodawać
stopniowo, aby mus nie był słodki)
- ubijamy śmietanę,
dodajemy cukier waniliowy, serek mascarpone i śmietan fix
- w mikrofalówce
rozpuszczamy czekoladę (1 minuta), dodajemy roztopioną czekoladę cały czas
szybko miksując masę, aby nie powstały grudki czekoladowe, cukier
puder (najlepiej dodawać stopniowo, aby krem nie był zbyt słodki)
- do pucharków dodajemy
mus truskawkowy naprzemian z kremem, ostatnią warstwą na deserze będzie
krem, możemy musem truskawkowym nakreślić fajny wzorek np. wyrażający
nasze uczucia
- deser powinien być
schłodzony kilka godzin przed podaniem, aby stężał i był zimny
Smacznego,
słodkiego :)
Aż zatęskniłam za latem :( Deserek wygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny! :)))
OdpowiedzUsuńlepiej smakuje niż wygląda, to skutki robienia zdjęć o późnych godzinach, dziekuję:)
OdpowiedzUsuńJak pysznie podany:)
OdpowiedzUsuńO jaaa! Chcę go!
OdpowiedzUsuńRobiłam go rok temu i wszystko było ok. w tym roku coś mi nie wychodzi i jest tak jakby zważony, nie ma jednolitej masy, co robie nie tak, prosze o pomoc ! :)
OdpowiedzUsuńśmetana , aby dobrze ubiła sie powinna być schłodzona , a czekolada nie powinna być gorąca, najwyżej ciepła - masa nie powinna zważyć się
UsuńNo tak wlasnie robilam :( ale ogolnie deser jest pyszny :)
Usuń