Deser z kremu z białej czekolady i musem truskawkowym / Cream dessert with white chocolate and strawberry mousse


Zbliżają się Walentynki -  nieważne, czy kochasz, czy jesteś kochana, ważne, że wszystko może w życiu zdarzyć się. Twoja radość, Twoja samotność, Twoje emocje są najważniejsze. Miłość, to uczucie, które nam towarzyszyło i będzie towarzyszyć - rodzice są i kiedyś odejdą/odeszli,  zakochujemy się, uczucie czasem jest, czasem bywa, czasem było. Mamy pasje: kochamy muzykę, książki, koty, sport, podróże, mamy przyjaciół,  poznajemy i odkrywamy nowych ludzi. Pojawia się fascynacja, pasja, miłość, dziecko - warto żyć dla takich chwil. Smacznie żyć, smacznie jeść. Słodki smak truskawek, kolejne  smaczne połączenie słodkich składników: śmietanka + biała czekolada + mus truskawkowy.
Moje zapasy mrożonych truskawek topnieją z każdym postem i przepisem publikowanym na blogu, ale przyjemnościami trzeba dzielić się tak, więc to czynię, niedługo Walentynki :)
  

Składniki:
  • śmietanka 30% - duży pojemnik ( ok. 330 gram)
  • truskawki - 500 gram
  • biała czekolada - 1 -1,5 tabliczki czekolady
  • cukier - puder - wg uznania
  • śmietan fix
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
  • miksujemy truskawki na mus, dodajemy  wg uznania cukier puder (najlepiej dodawać stopniowo, aby mus nie był słodki)
  • ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, serek mascarpone i śmietan fix
  • w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę (1 minuta), dodajemy roztopioną czekoladę cały czas szybko miksując masę, aby nie powstały grudki czekoladowe, cukier puder (najlepiej dodawać stopniowo, aby krem nie był zbyt słodki)
  • do pucharków dodajemy mus truskawkowy naprzemian z kremem, ostatnią warstwą na deserze będzie krem, możemy musem truskawkowym nakreślić fajny wzorek np. wyrażający nasze uczucia
  • deser powinien być schłodzony kilka godzin przed podaniem, aby stężał i był zimny 
Smacznego, słodkiego :)







8 komentarzy:

  1. Aż zatęskniłam za latem :( Deserek wygląda wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. lepiej smakuje niż wygląda, to skutki robienia zdjęć o późnych godzinach, dziekuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam go rok temu i wszystko było ok. w tym roku coś mi nie wychodzi i jest tak jakby zważony, nie ma jednolitej masy, co robie nie tak, prosze o pomoc ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmetana , aby dobrze ubiła sie powinna być schłodzona , a czekolada nie powinna być gorąca, najwyżej ciepła - masa nie powinna zważyć się

      Usuń
    2. No tak wlasnie robilam :( ale ogolnie deser jest pyszny :)

      Usuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny