Składniki do ciasta kruchego ( dla 3 osób):
- 250 g przesianej
mąki,
- 100 g
margaryny lub masła,
- 2
żółtka,
- szczypta
soli,
- 1,5
łyżki śmietany
Składniki nadzienia:
- 1 duży
por lub 2 średnie
- 150
gram wędzonego, chudego i pokrojonego na małe kawałki boczku
- 2 jajka
- śmietana
kremówka- 1/3 szklanki
- sól morska,
pieprz, zioła prowansalskie, gałązki świeżego rozmarynu
- ser z
niebieską pleśnią - 80 gram
- ser
camembert - 80 gram
- trochę kukurydzy, dla odmiany - tylko w 1/3 części tarty
Przygotowanie:
- mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem
- kroimy por w poprzek, na tzw. drobne talarki, wrzucamy do wrzątku na 1 minutę, przecedzamy, przelewamy na sicie zimną wodą, zostawiamy, aby woda odciekła
- schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta
- na ciasto kładziemy pergamin i wsypujemy fasolkę (aby ciasto nam nie urosło) pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy pergamin z fasolkami i pieczemy samo ciasto jeszcze 5 minut, wyjmujemy z pieca
- na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojony boczek, przez ok. 1 minutę przesmażam- boczek staje się chrupiący, dodaję zblanszowane pory, pół łyżeczki ziół prowansalskich, mieszam - nadzienie rozkładam równomiernie na upieczonym spodzie tarty
- miksuję 2 duże jajka na pianę, dodaję 1/3 szklanki śmietany, pół łyżeczki ziół prowansalskich, sól morską, pieprz grubo mielony, miksuję wszystko na pianę
- masę jajeczną wylewam równomiernie na tartę i wkładam szybko do piekarnika - przez pierwsze 3 minuty włączam opcje piekarnika „termoobieg” , aby masa stężała nam szybko i nie zrobił się zakalec z ciasta
- następnie
wyłączam „termoobieg” i ok. 15-20 minut piekę tartę ustawiając piekarnik
"góra/dół", pięć minut przed końcem pieczenia rozkładam na
tarcie ser camembert i ser z niebieską pleśnią, oraz gałązki rozmarynu,
sypię gruboziarnistym pieprzem.
Smacznego:)
Gosiu, tarta wygląda cudownie :) Piękne zdjęcia, musi być naprawdę pyszna ;)
OdpowiedzUsuńJest to jedna z nielicznych wersji użycia pora (obok tej w zupach), którą lubię i która mi nie szkodzi :) Zresztą każda wytrawna tarta / quiche z serem jest wspaniała! Bardzo smakowity przepis.
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia,
Edith
Wygląda obłędnie! Aż się prosi, aby zjeść z dokładką:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZdjęcia cudowne, smak zapewne też...:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńCUDO! Uwielbiam tarty, piękne zdjęcie i jak dla mnie idealne składniki :)
OdpowiedzUsuń