Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i
suszonymi pomidorami - to danie jest bardzo efektowane zwłaszcza, gdy podajemy
gulasz w osobnym tygielku, gdy każdy może częstować się nim wg własnego uznania.
Składniki tej potrawy nie zaskakują mnie, wiele razy wykorzystywałam je
przygotowując danie główne. Zaskoczył mnie jednak bardzo smak sosu śmietanowo-
pomidorowego, jest rewelacyjny! Od tej pory nie raz, nie dwa będę robić
ten sos do różnych rodzajów mięsa. Pychota!
Przepis pochodzi z warszatatów kulinarnych.
Przepis pochodzi z warszatatów kulinarnych.
- pierś z kurczaka - 120 gram
- suszone pomidory - 50 gram
- szpinak liście - 150 gram
- rukola
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 1 ząbek
- białe wino - 50 ml
- śmietana - 30 -36% - 100 ml
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka kroimy w
kostkę, podsmażamy na oliwie z cebula pokrojoną w kostkę i wyciśniętym
ząbkiem czosnku
- dodajemy suszone pomidory
pokrojone w paski, rozmrożony szpinak, posiekaną rukolę oraz śmietanę,
podlewamy białym winem i dusimy około 15 minut
- doprawiamy do smaku solą i
pieprzem
- podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną lub samą rukolą - będzie bardziej FIT :)
Smacznego :)
Ze szpinakiem biorę w ciemno:-)
OdpowiedzUsuńTo są idealnie moje smaki. Uwielbiam szpinak, suszone pomidory i rukolę. Na pewno spróbuje niedługo zrobić taki gulasz :)
OdpowiedzUsuńSwietna wariacja na temat gulaszu, i taka lekka!
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite danie :) chętnie spróbuję !!
OdpowiedzUsuńTen gulasz smakuje rewelacyjnie ;)
OdpowiedzUsuń