Składniki ciasta:
- 250 g
mąki,
- 100 g
margaryny lub masła,
- 2
żółtka ,
- szczypta
soli,
- 1-2
łyżki śmietany
- można
dodać małą łyżeczkę proszku do pieczenia, jeśli ktoś lubi wyrośnięte ciasteczka
- 1 łyżka
cukru
Dekoracja:
- pół
szklanki suszonej żurawiny
- pół
szklanki płatków migdałowych
- 1
białko
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło (często śpieszę się i nie wkładam ciasta do lodówki - ważne, że jajka i masło są schłodzone).
- ciasto rozwałkowujemy, wycinamy serduszka formą
- ubijamy białka z dodatkiem 2 łyżek cukru na sztywną pianę, którą nakładamy na serduszka
- żurawinę wrzucamy na 1 minutę do wrzątku, gotujemy chwilę, odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody
- na pianie z białek układamy żurawinę i płatki migdałowe
- wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 10-15 minut - do momentu zrumienienia ciasta
- Posypujemy
babeczki cukrem pudrem, najlepiej przez sitko - wg uznania.
Smacznego:)
Ale cudne te ciasteczka! Kolory powalają i bardzo fajny pomysł z białkiem, które trzyma "ozdoby" na ciachach :D
OdpowiedzUsuńSzczękę muszę zbierać z podłogi...;-) Boskie!
OdpowiedzUsuńpiękne te ciasteczka;)
OdpowiedzUsuńtakie ciasteczka polecam - robię je na ogół, jak mi zostanie troche kruchego ciasta z tarty wytrawnej i w ten sposób jest cos słodkiego do kawy
OdpowiedzUsuńPomysłowe,do kawki idealne:)
OdpowiedzUsuń