FONDANT KAJMAKOWY - nic tak bardzo mnie nie zaskoczyło od dawna, biorąc pod uwagę efekt finalny. W WEEKENDOWEJ CUKIERNI pojawiła się propozycja Ani z KUCHARNI - pyszne babeczki z wypływającym karmelowym środkiem. Zdjęcia Ani przedstawiają babeczki w sposób zjawiskowy, wręcz nie nie wykonalny. Brak czasu, brak światła, totalne zmęczenie opóźniały ich zrobienie, jednak deklaracja wobec Łucji z Fabryki Kulinarnych Inspiracji, z którą wspólnie chciałam je wykonać sprawiła, że niemożliwe stało się możliwe. Moje fondanty są bez lodów waniliowych, muszę postawić granicę w walce z otyłością, zwłaszcza gdy wakacje są tak blisko. Ja nie mogę, ale Wy zaszalejcie:)
Składniki na 4 duże babeczki:
- 2 duże jajka
- 1 żółtko
- 1 puszka kajmaku (ja użyłam puszki o wadze 400 g)
- 2 1/2 łyżki mąki
- szczypta soli
dodatkowo:
- masło do wysmarowania foremek
- mąka do wysypania foremek
Sposób przygotowania:
- Do pieczenia babeczek użyłam duzych foremek do muffinów.
- Foremki na początku należy natłuścić i podsypać mąką ich wnętrze.
- Piekarnik nagrzałam na 200 stopni C.
- Jajka oraz żółtko ubilam na puszystą masę. Dodałam kajmak i wymieszałam dokładnie.
- Ubijąc stopniowo dodawałam mąkę oraz sól. Po połaczeniu się składników, masę przelałam do przygotowanych wcześniej foremek.
- Zapiekałam około 12 minut, tak aby wierzch był zrumieniony, natomiast środek płynny, należy uważać aby nie przepiec babeczek, bo wtedy środek nie wypłynie.
- Po upieczeniu babeczki przekładałam na talerzyki.
Gosiu pięknie Ci wyszły babeczki :) dziękuję za wspólną zabawę :)) było mi bardzo miło!
OdpowiedzUsuńŁucjo, dziękuję za wspólne gotowanie:)
UsuńUwielbiam je, przepyszne!
OdpowiedzUsuńPięknie wyszło:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńOj, kuszą mnie takie babeczki z płynnym środkiem oststanio ;p
OdpowiedzUsuńspróbuj, zachęcam :)
UsuńGosiu! Wspaniale się udały! Mistrzowsko! Cudownie, że jednak się zdecydowałaś - bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAniu, dziekuję za motywację :)
UsuńAleż kusisz...wygląda po prostu bosko:-)
OdpowiedzUsuńkusisz sam nie zjesz a do złego namawiasz:P
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglądają:)
Robię, robię:))) Wysoko ustawiłaś poprzeczkę:)
OdpowiedzUsuńMagda spróbuj - warto!
UsuńNa co dzień staram się unikać wszelkiego rodzaju ciast i innych słodkich wypieków, ale TO zrobię na pewno! Boskie!
OdpowiedzUsuńmożna je zrobić w foremce do muffinów i wtedy będa mniejsze, czyli mniej kaloryczne :)
Usuńdlatego ja ten przepis zapisałam i zostawiłam.. na jakieś później .. teraz słodycze robię tylko dla rodziny, a wiem że przy tym bym się nie powstrzymała i zjadła ....
OdpowiedzUsuńUlcik, ja codziennie mówię, że od jutra...
Usuńnigdy nie jadłam :) wyglądają bardzo kusząco :) Czekam aż mnie na nie zaprosisz :) :) :)
OdpowiedzUsuńwyszły wspaniale! cieszę się strasznie że wzięłaś udział :)) Zapraszam niebawem do kolejnej akcji!
OdpowiedzUsuńczekam na kolejne wyzwanie:)
Usuń