Fondant kajmakowy / Fondant with caramel

FONDANT KAJMAKOWY  - nic tak bardzo mnie nie zaskoczyło od dawna, biorąc pod uwagę efekt finalny. W  WEEKENDOWEJ CUKIERNI pojawiła się propozycja Ani z KUCHARNI -  pyszne babeczki z wypływającym karmelowym środkiem. Zdjęcia Ani przedstawiają babeczki w sposób zjawiskowy, wręcz nie  nie wykonalny. Brak czasu, brak światła, totalne zmęczenie opóźniały ich zrobienie, jednak  deklaracja wobec Łucji z Fabryki Kulinarnych Inspiracji, z którą wspólnie chciałam je wykonać sprawiła, że niemożliwe stało się możliwe. Moje fondanty są bez lodów waniliowych, muszę postawić granicę w walce z otyłością, zwłaszcza gdy wakacje są tak blisko. Ja nie mogę, ale Wy zaszalejcie:)


Składniki  na 4 duże babeczki:
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 puszka kajmaku (ja użyłam puszki o wadze 400 g)
  • 2 1/2 łyżki mąki
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • masło do wysmarowania foremek
  • mąka do wysypania foremek 

Sposób przygotowania:

  • Do pieczenia babeczek użyłam duzych foremek do muffinów.
  • Foremki na początku należy natłuścić  i podsypać mąką ich wnętrze. 
  • Piekarnik nagrzałam  na 200 stopni C. 
  • Jajka oraz żółtko ubilam na puszystą masę. Dodałam kajmak i wymieszałam dokładnie. 
  • Ubijąc stopniowo dodawałam mąkę oraz sól. Po połaczeniu się składników, masę przelałam do przygotowanych wcześniej foremek. 
  • Zapiekałam około 12 minut, tak aby wierzch był zrumieniony, natomiast środek płynny, należy uważać aby nie przepiec babeczek, bo wtedy środek nie wypłynie. 
  • Po upieczeniu babeczki przekładałam na talerzyki.
Smacznego :)























20 komentarzy:

  1. Gosiu pięknie Ci wyszły babeczki :) dziękuję za wspólną zabawę :)) było mi bardzo miło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, kuszą mnie takie babeczki z płynnym środkiem oststanio ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu! Wspaniale się udały! Mistrzowsko! Cudownie, że jednak się zdecydowałaś - bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ kusisz...wygląda po prostu bosko:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. kusisz sam nie zjesz a do złego namawiasz:P
    bardzo apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię, robię:))) Wysoko ustawiłaś poprzeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na co dzień staram się unikać wszelkiego rodzaju ciast i innych słodkich wypieków, ale TO zrobię na pewno! Boskie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można je zrobić w foremce do muffinów i wtedy będa mniejsze, czyli mniej kaloryczne :)

      Usuń
  8. dlatego ja ten przepis zapisałam i zostawiłam.. na jakieś później .. teraz słodycze robię tylko dla rodziny, a wiem że przy tym bym się nie powstrzymała i zjadła ....

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie jadłam :) wyglądają bardzo kusząco :) Czekam aż mnie na nie zaprosisz :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyszły wspaniale! cieszę się strasznie że wzięłaś udział :)) Zapraszam niebawem do kolejnej akcji!

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny