Dzisiaj Walentynki, truskawki nie w szampanie, ale jako istotny składnik dania głównego - Panowie na pewno będą bardzo zadowleni, a Panie prawdopodobnie też. Szampan będzie na deser :)
Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym podane na roszponce, to danie niezwykle efektowane, proste w przygotowaniu i zaskakujące w smaku.
Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym podane na roszponce, to danie niezwykle efektowane, proste w przygotowaniu i zaskakujące w smaku.
Warto przygotować je dla przyjaciół i
rodziny, by sprawić im i sobie przyjemność. Mam kolejne pomysły związane
z tym daniem, niedługo pojawią się na blogu, mam nadzieję, że
przyjemnie Was zaskoczę. Udział w warsztatach kulinarnych otwiera wiele możliwości,
proste składniki, bardzo popularne i niedoceniane nabierają nowych smaków, dzięki
ziołom i innym dodatkom, których do tej pory nie wykorzystywałam.
Warto uczyć się i rozmawiać,
poznawać nowych ludzi, szukać okazji ku temu.
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe - 200 gram
- roszponka
Marynata:
- cebula - 1 średnia
- papryka wędzona
- sól, pieprz
Sos:
- truskawki - 200 gram
- cukier 150 gram
- wino czerwone - 100 ml
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki nacieramy przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę - zostawiamy na noc w lodówce
- następnego dnia smażymy je w całości na
patelni, wraz z cebulką
- usmażone polędwiczki układamy na papierze na
blasze i wkładamy do piekarnika na 8-10 minut do temperatury 160
stopni
- w tym samym czasie robimy sos: z cukru robimy
karmel, dodajemy truskawki, całość miksujemy blenderem oraz dodajemy wino,
redukujemy sos
- usmażone polędwiczki układamy na papierze do
ostygnięcia, następnie kroimy w plastry
- na talerzu układamy roszponkę, plastry
polędwiczek i całość polewamy sosem truskawkowym.
Smacznego :)
moje stanowisko pracy :) |
idealne danie na walentynki :-)
OdpowiedzUsuńO dziś u Ciebie i u mnie polęwiczki, tylko z różnych warsztatów;-) Z przepisu chętnie skorzystam, bo ten soso truskawkowy bardzo mnie intryguje:-)
OdpowiedzUsuńpięknie podane :) zjadłoby się !!
OdpowiedzUsuńwygladaja przepysznie, uwielbiam takie polaczenia smakowe :)
OdpowiedzUsuń