Zimą
często wracamy do domu zmarznięci i jest to często jedyny moment, kiedy osoby
nie przepadające za
zupami potrafią docenić ich rozgrzewającą naturę i smak. Brokuły
to łatwo dostępne warzywo, nie wymaga wielkiego obycia w kuchni, aby zrobić
pyszną zupę krem, więc zacznijmy częściej gotować zupy, zwłaszcza proste i aroamtyczne.
Składniki:
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- brokuły mrożone - paczka
- średnie ziemniaki – 4-5 sztuk
- duża cebula -1
- garść liści bazylii , pietruszki- ożywią kolor zupy
- ser z niebieską pleśnią – 50 gram
- czosnek - 2 ząbki
- sos balsamiczny – do dekoracji
- oliwa
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryczka chilli
Sposób przygotowania:
- obieram ziemniaki, kroję na małą kostkę, aby szybciej zagotowały się, gotuję, odcedzam
- brokuły gotuję w niewielkiej ilości wody
- cebulę kroję na średnie kawałki , kroję czosnek - następnie smażę na łyżce oliwy cebule i czosnek na złoty kolor
- łączę wszystkie powyższe składniki zupy, dodaję rosół, bazylię, pietruszkę sól, pieprz, zioła prowansalskie i blenderem miksuję na jednolitą kremową konsystencję.
- dodaje utarty lub pokrojony ser. Następnie gotuję powstały krem, aż smaki warzyw i sera połączą się przez jakieś 15 minut.
- dekoruję gałązką rozmarynu lub pietruszki i sosem z octu balsamicznego.
Smacznego :)
Pięknie się prezentuje, zwłaszcza uroczo wyglądają te kropeczki:-) Uwielbiam zupy kremy, a brokułowa jest jedną z moich ulubionych:-) Pozdrawiam serdecznie:-) Zaskoczeniem jest dodatek sera, ale na plus:-) Pewnie zaostrza smak:-)?
OdpowiedzUsuńuwielbiam brokuły w każdej postaci ;) w zupie krem również, ale z serem pleśniowym nie robiłam, teraz zrobię na pewno :D
OdpowiedzUsuńPodczas tej zimy szaleję z zupami:) Nie ma nic lepszego od pożywnej, gęstej zupy:)
OdpowiedzUsuńja hmm jeszcze nigdy nie miałam borkułów w ostach :P
OdpowiedzUsuńZ serem pleśniowym musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuń