Zupa krem z brokułów / Cream of broccoli soup


Zimą często wracamy do domu zmarznięci i jest to często jedyny moment, kiedy osoby nie przepadające za 
zupami potrafią docenić ich rozgrzewającą naturę i smak. Brokuły to łatwo dostępne warzywo, nie wymaga wielkiego obycia w kuchni, aby zrobić pyszną zupę krem, więc zacznijmy częściej gotować zupy, zwłaszcza proste  i aroamtyczne. 


Składniki:
  •      1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
  •      brokuły mrożone - paczka
  •      średnie ziemniaki – 4-5 sztuk
  •      duża cebula -1
  •      garść liści bazylii , pietruszki- ożywią kolor zupy
  •      ser z niebieską pleśnią – 50 gram
  •      czosnek - 2 ząbki
  •      sos balsamiczny – do dekoracji
  •      oliwa
  •      sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryczka chilli


Sposób przygotowania:


  • obieram ziemniaki, kroję na małą kostkę, aby szybciej zagotowały się, gotuję, odcedzam
  • brokuły gotuję w niewielkiej ilości wody
  • cebulę  kroję  na średnie kawałki , kroję czosnek  - następnie smażę na łyżce oliwy cebule i czosnek na złoty kolor
  • łączę wszystkie powyższe składniki zupy, dodaję rosół, bazylię, pietruszkę sól, pieprz, zioła prowansalskie i blenderem miksuję na jednolitą kremową konsystencję. 
  • dodaje utarty lub pokrojony ser. Następnie gotuję powstały krem, aż smaki warzyw i sera połączą się  przez jakieś 15 minut.
  • dekoruję gałązką rozmarynu lub pietruszki i sosem z octu balsamicznego.

Smacznego :)







5 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje, zwłaszcza uroczo wyglądają te kropeczki:-) Uwielbiam zupy kremy, a brokułowa jest jedną z moich ulubionych:-) Pozdrawiam serdecznie:-) Zaskoczeniem jest dodatek sera, ale na plus:-) Pewnie zaostrza smak:-)?

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam brokuły w każdej postaci ;) w zupie krem również, ale z serem pleśniowym nie robiłam, teraz zrobię na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Podczas tej zimy szaleję z zupami:) Nie ma nic lepszego od pożywnej, gęstej zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja hmm jeszcze nigdy nie miałam borkułów w ostach :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Z serem pleśniowym musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny