Panettone, babka drożdżowa / Panettone cake


Panettone, to wysokie ciasto drożdżowe, które często jadam będąc w Bielsku na starym rynku, w ulubionej cukierni.  Pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe kojarzy mi się z wyjątkowym darem / umiejętnościami kulinarnymi, aby takie ciasto wyczarować. Rzadko miałam okazję jeść takie ciasto, znam dwie osoby, które potrafią upiec przepyszne ciasto drożdżowe: moja babcia i teściowa mojej siostry. Dzisiaj nieskromnie muszę powiedzieć, że chyba dołączyłam do tego grona. Piszę "chyba", ponieważ pierwszy raz takie ciasto upiekłam, boję się powtórzyć, żeby nie pozbawić się złudzeń. Ciasto urosło na wysokość 13 cm i nie opadło!!! Albo to jest dobry przepis ( dokonałam kilka modyfikacji, do których rzeczywistość mnie zmusiła), albo dzisiaj miałam dobry dzień. Przeczytałam w "Kuchni polskiej", najważniejszej lekturze kulinarnej w Polsce, na co szczególnie zwrócić uwagę przy pieczeniu ciast drożdżowych i nie śpieszyłam się przy wyrabianiu ciasta, byłam wyjątkowo cierpliwa:)
Warto ciasto wyrobić wieczorem, aby rano włączyć piekarnik i zjeść na śniadanie kawę z ciepłym  i świeżym ciastem drożdżowym posmarowanym ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym, chociaż niekoniecznie:).

Składniki:
  • 640 gram maki do wypieku ciast drożdżowych
  • 12 łyżek cukru
  • 200 gram masła
  • szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • pół kostki drożdży
  • można dodać rodzynki, opcjonalnie ( ok. 1 szklanki)
Sposób przygotowania:
  • drożdże i cukier wyrabiamy razem, do rozpuszczenia drożdży i cukru
  • mąkę (600 gram ) przesiewamy, aby napowietrzyć ją, dodajemy rozpuszczone drożdże, ciepłe mleko, odstawiamy na jakiś czas tak, aby ciasto lekko podrosło
  • dodajemy żółtka i rozpuszczone masło - nie należy przerażać się początkowym wrażeniem, że składniki nie chcą połączyć się, tylko cierpliwie wyrabiać ok. 13-15 minut tak, aby jak najwięcej powietrza było w cieście ( powinny pojawiać się cieście pękające pęcherze powietrza)
  • zostawiamy ciasto na dłuższy czas tj. 1-2 godziny ( ja musiałam wyjść z domu i zostawiłam ciasto na 5 godzin), przykryte lnianą ściereczką
  • z tektury sztywnej i pergaminu zrobiłam tzw. komin, którego użycie pozwoli na otrzymanie pożądanego kształtu ciasta charakterystycznego dla Panettone. Możemy dodać bakalie i resztę mąki, chwilę ( 5 minut) wyrabiamy ciasto, aby następnie przenieść je do przygotowanego rulonu
  •  ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin - ciasto musi wysoko wyrosnąć. Ja wykonywałam te czynność wieczorem i zostawiałam ciasto przysłonięte lnianą ściereczką na całą noc, aby nad ranem upiec w piekarniku i mięć ciepłe ciasto do kawy na śniadanie
  • nożem na środku ciasta wykonujemy dwa krzyżujące się nacięcia
  • ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, po 50 minutach warto sprawdzić w samym środku ciasta patykiem, czy ciasto jest upieczone. Piekłam ciasto przykryte od góry kawałkiem pergaminu, aby nie przypaliło się.
Wskazane pamiętać: 
  • ciasto ma być dobrze wyrobione / napowietrzone
  • do piekarnika wkładamy ciasto, gdy została osiągnięta w piekarniku temperatura ok. 100 stopni 
  • po upieczeniu stopniowo rozchylamy piekarnik, pergamin zdejmujemy z góry po 15 minutach, aby ciasto nam nie opadło
  • cały komin demontujemy po upieczeniu, najwcześniej po ok. 30 minutach  
Smacznego:)








12 komentarzy:

  1. Nieśmiało przyznaję,że też mi wychodzą drożdżowe ciasta;-) Twoja babka prezentuje się nadzwyczajnie:-) Zobacz mój drożdżoweiec z truskawkami przy okazji:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna baba!!!BArdzo lubię ten typ drożdżowych ciast. Zapisuję przepis. Szkoda, że zabrakło zdjęcia komina ale pokombinuję:)
    POzdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślałam o tym samym ;). Coś się wymyśli :) Ciasto bardzo apetyczne!

      Usuń
  3. uwielbiam takie drożdżowe ciasto z masełkiem :) pychotka :) Twoja babka wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem fanką ciasta drożdżowego... sama go nie robię, a gdy robi go mama to zawsze mam cichą nadzieję że będzie z zakalcem, bo taki za to uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto drożdżowe i kubek mleka to dla mnie "raj na ziemi" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuje za komentarze
    Magda - masz rację mogłam zrobić zdjęcie z kominem... nastepnym razem
    Marzenko, puść nam linka do Twojego drożdzowca z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, proszę:
      http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/06/drozdzowiec-z-truskawkami.html

      Usuń
  7. Moja ciocia taka piekła, ja nigdy nie próbowałam, bo z góry zakładałam, że mi się wyjdzie, ale dzięki Tobie może jednak spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wyszło ci extra!!!! Ja jeszcze nie próbowałam robić drożdżowego,ale gdy widzę takie ciasto kusi mnie bardzo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Brakuje mi cierpliwości do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ale na takie chętnie bym się u kogoś załapała. Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny