Żadne ciasto wcześniej i mam nadzieję, że żadne ciasto później nie
przyczyni się bardziej do pogorszenia stanu mojego zdrowia, jak ten
bakaliowiec, który jest NAJLEPSZYM CIASTEM , jakie jadłam od bardzo dawna. Powyższe
zdanie być może brzmi, jak cytat z Kubusia Puchatka, no trudno. Nikomu nie
powiem, że jest to łatwe ciasto i szybko i sprawnie można je zrobić. Ja i moja
rodzina prawie nie daliśmy rady, mieliśmy dwa podejścia - jedno nieudane. Dzięki
Ewie, autorce tego przepisu i Jej pomocy uwierzyliśmy, że damy radę - udało się nam je zrobić za drugim
podejściem i jednocześnie odczarować, jak i wyczarować to ciasto ( zważyło się nam masło z masą jajeczną podczas ich łączenia). Ciasto
nie jest tanie (skład bakalii, to kwestia względna), ale jak jest większa okazja, to zrób je - dla mnie REWELACJA !!!
Składniki ciasta:
- 10 białek
- wiórki kokosowe - mała paczka
- mak - mała paczka
- cukier - dodajemy niewiele -
kilka łyżek
- wódka - dużo :D
- powidła śliwkowe - 2/3 słoika
Sposób
przygotowania ciasta:
- ubijamy białko z cukrem na
gęstą i sztywną pianę
- dodajemy mak i wiórki kokosowe
- pieczemy w temperaturze 180
stopni przez 15-20 minut, do momentu, gdy brzegi ciasta odchodzą od formy
i ciasto jest zarumienione
- studzimy przy otwartym
piekarniku
- po wystudzeniu nasączamy ciasto
lekko alkoholem (wódką) i smarujemy cienko powidłami śliwkowymi
Składniki do
masy bakaliowej:
- 10 żółtek
- 1-2 jaja
- 5 paczek cukru waniliowego
- cukier kryształ, ok. połowa
szklanki - dosładzamy masę tak, aby była dla nas słodka
- 60 dkg mas-mixu
- 100 ml spirytusu lub 200 ml
wódki (ja dałam wódkę)
- bakalie: szklanka rodzynek,
szklanka śliwek, szklanka orzechów włoskich, morele suszone, 2 paczki
migdałów w płatkach, czekolada gorzka - 1 tabliczka
Sposób przygotowania masy bakaliowej:
- ubijamy w kąpieli wodnej żółtka
z cukrem na puszystą pianę, bez wyczuwalnych kawałków cukru, studzimy
- miksujemy max-mix na puszystą
masę, dodajemy stopniowo na przemian alkohol i ostudzoną masę jajeczną
tak, aby nie zważyła się
- dodajemy pokrojone bakalie i pokrojoną czekoladę
Składniki do
polewy:
- 1/3 słoika powideł śliwkowych
- 2 łyżki masła
- 1 -1,5 tabliczki czekolady
Sposób przygotowania polewy: rozpuszczamy składniki w kąpieli
wodnej lub na bardzo słabym ogniu - mieszamy
Przygotowanie całości:
Na ostudzone
ciasto wyłożone papierem wylewamy masę bakaliową, która jest o konsystencji śmietany (czyli
rzadkiej), wkładamy ciasto do lodówki, po stężeniu nakładamy polewę. Ciasto
jest trochę "pijane", ja dałam w sumie 2/3 półlitrowej butelki wódki, a Ewa
jeszcze więcej :)
Smacznego:)
świetnie wygląda!:)
OdpowiedzUsuń2/3 półlitrowej butelki wódki... Powinnaś na tym bakaliowcu umieścić stosowne ostrzeżenie ;)
OdpowiedzUsuńno, ciasto nie jest dla dzieci ! dla dorosłych jest więcej :)
UsuńTen kawałek na talerzyku wygląda bardzo obiecująco.
OdpowiedzUsuńI ta ilość alkoholu.
Wow!
Gosiu :) rzeczywiście przepis imponujący :) brzmi przepysznie!! może się kiedyś odważę :) na pewno będę liczyła na Twoje wsparcie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, te bakalie, mmm...
OdpowiedzUsuńIle to jest gram "mała paczka"? Bo ja nie mam paczek, tylko słoiczki :)
To ciasto jest obłędne! Robiłam je kilkakrotnie, za każdym razem dodając inne bakalie. Morelę można zastąpić np suszonym daktylem czy żurawiną, czarny mak zmieszać z białym, bardziej słodkim. Mniam!
OdpowiedzUsuń