Pieczone pstrągi z sałatką / Baked trout with salad

Wróciliśmy z imprezy urodzinowej naszego przyjaciela bardzo późno/bardzo wcześnie. Gospodarz, jak zawsze częstował nas smacznym jedzeniem, którego wybór był różnorodny: kuchnia tradycyjna, kuchnia wegetariańska, sałatki, zapiekanki...  Obiad miał być więc lekki i małokaloryczny, przy tych założeniach najprostszym skojarzeniem są sałatki lub ryby. Pieczone w pergaminie pstrągi, nadziewane tartą marchewką i selerem skropione sokiem z cytryny, podane z pieczonymi ziemniaczkami, podane z szybką sałatką, były najbardziej optymalnym rozwiązaniem dla nas.

Pstrągi pieczone, składniki dla 3 osób:
  • 3 nieduże pstrągi
  • marchew -1 sztuka
  • seler- 1/3 bulwy
  • cytryna - 1/2 
  • przyprawa do ryb
  • sól
sposób przygotowania:
  • ryby wypatroszone dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem
  • do środka ryby wsypujemy przyprawę do ryb
  • ucieram na tarce o grubych oczkach seler i marchew
  • utarte warzywa mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, faszerujemy nimi ryby
  • zawijamy każdą rybę osobno w pergamin, wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 35-40 minut.

Sałatka z kapusty pekińskiej:

  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • sól, pieprz
sposób przygotowania:
  • kroimy na drobno ogórek, cebulkę, czosnek, kapustę
  • dodajemy do pokrojonych warzyw kukurydzę, majonez, jogurt, keczup
  • przyprawiamy sola i pieprzem, mieszamy

Ziemniaki pieczone:

  • 3 duże ziemniaki
  • olej - 2 łyżki
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól
sposób przygotowania:

  • obieramy ziemniaki, kroimy na  średnie i wąskie kawałki, posypujemy  przyprawą, dodajemy olej i mieszamy dokładnie
  • wykładamy na pergamin, zwijamy szczelnie, wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 35-40 minut.
  •  w połowie czasu pieczenia odkrywamy pergamin, aby ziemniaczki mogły  przypiec się i przyrumienić na złoty kolor
Smaczego :)






11 komentarzy:

  1. Ja też taki obiad chcę!!!;-) Do tej pory wypełniałam pstrąga ziołami, ale z tymi warzywami podoba mi się bardzo:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny obiadek :) pstrąg u mnie czeka w lodówce na piątkowy obiad i właśnie taki sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow ale ekstra całość wygląda :) wpraszam się na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też bym się wprosiła, jak Kasia Cukier ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm taki mi się marzy, muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest właśnie to co lubię najbardziej :)
    muszę wypróbować Twój sposób faszerowania ryby ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Rybkę taką to bym zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu zrobiłam dziś pstrąga :) zjedliśmy naprawdę pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie przepadam za tą rybką, ale reszta jak najbardziej! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pięknie wygląda ten posiłek!!! Bomba!

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny