Papryka nadziewana kuskusem, z fasolką szparagową / Peppers stuffed with couscous, with green beans


Papryka nadziewana już pojawiła się na moim blogu, teraz w zdecydowanie innej wersji - nie z kaszą jęczmienną, a z kuskusem. Ponadto z dodatkiem nie przez każdego lubianym mianowicie tofu i dodatkiem bardzo lubianym, czyli fasolką szparagową. Tofu w tej potrawie delikatnie zaznacza swoją obecność, nie jest składnikiem dominującym. Generalnie nie lubię tofu, jadłam je w wielu wersjach w chińskiej restauracji i nie byłam przekonana do tego smaku, jednak w tym daniu zdecydowanie go polecam, być może pójdę krok dalej i odważę się sięgnąć po tofu po raz kolejny w innych potrawach. Danie przygotowałam na warsztatach kulinarnych.
Za oknem mamy zimę, w hipermarketach pojawiają sie czasem papryki w cenach promocyjnych i może warto wpuścić trochę lata do naszych kuchni?

Składniki:
  • czerwone okrągłe papryki - 2 sztuki
  • fasolka szparagowa żółta- 100 gram
  • kuskus - 1 szklanka
  • oliwa - 4 łyżki
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
  • tofu - 100 gram
  • świeża bazylia - pęczek
  • bulion warzywny
  • mieszanka sałat
  • sól, pieprz
  • papier do pieczenia
Sposób przygotowania:

  • Papryki przekrajamy na pół zachowując ogonki, usuwamy gniazda nasienne
  • wnętrza papryk solimy
  • kuskus zalewamy wrzącym bulionem, aby powierzchnia płynu była 1-2 cm nad powierzchnią kaszy - odstawiamy na 10 minut
  • tofu kroimy w małą kostkę i zalewamy sosem sojowym i łyżką oliwy, mieszamy
  • posiekaną cebule i czosnek przesmażamy na łyżce oliwy
  • bazylię siekamy zostawiając gałązkę do dekoracji
  • fasolkę szparagową krótko obgotowujemy, kroimy każdą fasolkę na 3 części
  • łączymy kuskus, bazylię, czosnek, cebulę, fasolkę i tofu
  • nakładamy farsz na połówki papryk, układamy papryki na papierze do pieczenia, na wierzchu 
  • układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, skrapiamy oliwą
  • wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy  30 minut 
  • podajemy z sałatami
Smacznego :)

















6 komentarzy:

  1. Zrobię sobie taką papryczkę w ramach diety:-) Po prostu świetna:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. danie wygląda fantastycznie, kolorowo i smakowicie :) jestem za ... wpuśćmy trochę lata do naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda na przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ta papryczka była smakowita :) i pięknie sie prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny