Papryka nadziewana już pojawiła się na moim blogu, teraz w zdecydowanie innej wersji - nie
z kaszą jęczmienną, a z kuskusem. Ponadto z dodatkiem nie przez każdego
lubianym mianowicie tofu i dodatkiem bardzo lubianym, czyli fasolką szparagową.
Tofu w tej potrawie delikatnie zaznacza swoją obecność, nie jest składnikiem
dominującym. Generalnie nie lubię tofu, jadłam je w wielu wersjach w chińskiej
restauracji i nie byłam przekonana do tego smaku, jednak w tym daniu
zdecydowanie go polecam, być może pójdę krok dalej i odważę się sięgnąć po tofu
po raz kolejny w innych potrawach. Danie przygotowałam na warsztatach kulinarnych.
Za oknem mamy zimę, w hipermarketach pojawiają sie czasem papryki w cenach
promocyjnych i może warto wpuścić trochę lata do naszych kuchni?
Składniki:
- czerwone okrągłe papryki - 2
sztuki
- fasolka szparagowa żółta- 100
gram
- kuskus - 1 szklanka
- oliwa - 4 łyżki
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 1 ząbek
- pomidorki koktajlowe - 8 sztuk
- tofu - 100 gram
- świeża bazylia - pęczek
- bulion warzywny
- mieszanka sałat
- sól, pieprz
- papier do pieczenia
Sposób
przygotowania:
- Papryki przekrajamy na pół zachowując ogonki, usuwamy gniazda nasienne
- wnętrza papryk solimy
- kuskus zalewamy wrzącym bulionem, aby powierzchnia płynu była 1-2 cm nad powierzchnią kaszy - odstawiamy na 10 minut
- tofu kroimy w małą kostkę i zalewamy sosem sojowym i łyżką oliwy, mieszamy
- posiekaną cebule i czosnek przesmażamy na łyżce oliwy
- bazylię siekamy zostawiając gałązkę do dekoracji
- fasolkę szparagową krótko obgotowujemy, kroimy każdą fasolkę na 3 części
- łączymy kuskus, bazylię, czosnek, cebulę, fasolkę i tofu
- nakładamy farsz na połówki papryk, układamy papryki na papierze do pieczenia, na wierzchu
- układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, skrapiamy oliwą
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy 30 minut
- podajemy z sałatami
Smacznego :)
atrakcyjna, pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńZrobię sobie taką papryczkę w ramach diety:-) Po prostu świetna:-)
OdpowiedzUsuńdanie wygląda fantastycznie, kolorowo i smakowicie :) jestem za ... wpuśćmy trochę lata do naszej kuchni :)
OdpowiedzUsuńwygląda na przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńta papryczka była smakowita :) i pięknie sie prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada:)
OdpowiedzUsuń