Gulasz z zielonych warzyw / Green vegetable stew

Gulasz z zielonych warzyw, to danie idealne dla osób lubiących warzywa, wegetarian - danie lekkie i pożywne. Smak wielu warzyw idealnie łączy się z kaszą jaglaną tak mało popularną w polskich domach. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, co może zachęcić  do jego przygotowania. W okresie letnim warzywa będziemy mieć z ogródka lub pobliskiego straganu, porą zimową niestety musimy zaopatrywać się w mrożonki.

Składniki:
  •  papryka zielona - 1 sztuka
  • groszek zielony - 100 gram
  • szpinak liście - 100 gram
  • bób - 100 gram
  • fasolka szparagowa zielona-  100 gram
  • cukinia - 100 gram
  • bakłażan - 100 gram
  • oliwki zielone - kilka sztuk
  • czosnek - 1 ząbek
  • oliwa
  • świeże oregano
  • sól, pieprz
  • kasza jaglana - 100 gram
  • rukola
Sposób wykonania:

  • paprykę przekrajamy na pół i oczyszczamy, następnie układamy na papierze saga i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut, zdejmujemy skórkę z papryki
  • wszystkie warzywa kroimy w słupki i przesmażamy na oliwie, aż będą miękkie
  • doprawiamy
  • gulasz podajemy z kaszą jaglaną i ozdabiamy rukolą
Smacznego:)











7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na podanie z kaszą jaglaną. Wykorzystam;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. prowadzisz Agusik bloga? - jesli tak to napisz, chętnie odwiedzę Cię:)

      Usuń
  3. ten gulasz był świetny :) na pewno powtórzę go w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, uwielbiam dania jednogarnkowe :)
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny