Gulasz z cieciorki i papryki na brokułach / Chickpea stew with broccoli and peppers

Gulasz z cieciorki i papryki na brokułach - kolejna potrawa rodowodem z warsztatów kulinarnych. Jak większość przepisów przygotowywanych na szkoleniu ten przepis  również jest bardzo prosty. Soczewicę można samemu ugotować, można też wykorzystać soczewicę dostępną w puszkach - dzięki temu błyskawicznie przygotujemy obiad wracając  z pracy, obładowani zakupami, padając ze zmęczenia i żądni ciszy i spokoju wokół siebie.  
Moja ulubiona płyta muzyczna od bardzo dawna, to "High Violet" The National, relaksuje mnie bardzo, byłam na ich dwóch koncertach i poszłabym trzeci raz - teraz też ich słucham, właśnie słucham  piosenki "Sorrow"  :)

Składniki:
  • cieciorka - 300 gram
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 papryka
  • pomidory w kawałkach - 1 puszka
  • brokuł
  • oliwa - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 3 ząbki
  • papryczka chilli - 1 sztuka mała
  • wywar z warzyw - 1 szklanka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

  • cieciorkę moczymy przez noc, gotujemy przez jedną godzinę,  odcedzamy
  • na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, oraz wyciśnięty czosnek
  • dodajemy pozostałe składniki: papryczkę chilli, paprykę pokrojoną w paski, pomidory
  • całość zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy 30 minut
  • następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki
  • gulasz podajemy na ugotowanych różyczkach brokułów
Smacznego :)













3 komentarze:

  1. Moja dietetyczka byłaby ze mnie bardzo dumna, gdybym takie dania jadła:-) A jakie cudne kolory:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. pełen kolorów i witamin!! :) zrobię na obiad w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł, na szybko i pyszny gulasz :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny