Gulasz z cieciorki i papryki na brokułach
- kolejna potrawa rodowodem z warsztatów kulinarnych. Jak większość przepisów
przygotowywanych na szkoleniu ten przepis również jest bardzo prosty.
Soczewicę można samemu ugotować, można też wykorzystać soczewicę dostępną w
puszkach - dzięki temu błyskawicznie przygotujemy obiad wracając z pracy,
obładowani zakupami, padając ze zmęczenia i żądni ciszy i spokoju wokół siebie.
Moja ulubiona płyta muzyczna od bardzo
dawna, to "High Violet" The National, relaksuje mnie bardzo, byłam na
ich dwóch koncertach i poszłabym trzeci raz - teraz też ich słucham, właśnie słucham piosenki "Sorrow" :)
Składniki:
- cieciorka - 300 gram
- papryka żółta - 1 sztuka
- papryka czerwona - 1 papryka
- pomidory w kawałkach - 1 puszka
- brokuł
- oliwa - 2 łyżki
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 3 ząbki
- papryczka chilli - 1 sztuka
mała
- wywar z warzyw - 1 szklanka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
- cieciorkę moczymy przez noc,
gotujemy przez jedną godzinę, odcedzamy
- na oliwie podsmażamy cebulę
pokrojoną w kostkę, oraz wyciśnięty czosnek
- dodajemy pozostałe składniki:
papryczkę chilli, paprykę pokrojoną w paski, pomidory
- całość zalewamy wywarem
warzywnym i gotujemy 30 minut
- następnie doprawiamy solą i pieprzem,
dodajemy pokrojoną natkę pietruszki
- gulasz podajemy na ugotowanych
różyczkach brokułów
Smacznego :)
Moja dietetyczka byłaby ze mnie bardzo dumna, gdybym takie dania jadła:-) A jakie cudne kolory:-))
OdpowiedzUsuńpełen kolorów i witamin!! :) zrobię na obiad w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, na szybko i pyszny gulasz :)
OdpowiedzUsuń