Wcześniej przygotowywałam ciasto pleśniak, w oparciu o te same
składniki i wykorzystując nadmiar ciasta i powideł zrobiłam tartinki śliwkowe - są prostsze w przygotowaniu niż pleśniak przeze mnie przygotowany, ale z drugiej strpny wszyscy zachwycali się urodą tego pleśniaka Ciasto z powidłami śliwkowymi " pleśniak",
więc sama nie wiem co doradzić... Można dodać oprócz uprażonych chrupiących migdałów inne bakalie np. orzechy
włoskie lub arachidowe. Można też na wierzch pod migdałami, lub na powidłach
dodać ubite osłodzone białko, uzyskamy wówczas delikatną bezę.
Składniki :
- 250 g mąki,
- 100 g margaryny lub masła,
- 2 żółtka
- szczypta soli,
- 1-2 łyżki śmietany
- połowa słoika powideł śliwkowych
- połowa opakowania płatków migdałowych
- trochę cukru pudru do posypania i osłodzenia babeczek
SSposób przygotowania:
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką i dopasowujemy kółeczko do foremek,
- ciasto w foremce nakłuwamy widelcem,
- do każdej babeczki dajemy po łyżeczce powideł
- posypujemy płatkami migdałowymi
- wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 15 minut - do momentu zrumienienia babeczek (trzeba je niestety po 10 minutach obserwować)
- posypujemy babeczki cukrem pudrem, najlepiej przez sitko
·
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie
pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do
uzyskania jednolitej masy.
Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
Przygotowanie
babeczek:
Smacznego:)
porwę jedną. i przepis :p
OdpowiedzUsuńchyba się nie obrazisz? :]
będzie mi bardzo miło:)
UsuńNo i jak tu się nie zachwycać?Cudne są:)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie ;) uwielbiam tartinki :) Gosiu, mnie też jedną wyślij ;)
OdpowiedzUsuńwspaniałe:) i bardzo fajne masz blaszki, muszę takich poszukać:D
OdpowiedzUsuńZostało jeszcze? Chętnie poczęstowałabym się;-)
OdpowiedzUsuńhej, a ile wychodzi sztuk ?? ;>
OdpowiedzUsuńto zalezy od foremek, ja mam różne, więc to trudno określić.
OdpowiedzUsuńNie przejmuję się jednak, ponieważ upieczone od razu podważam nożykiem, albo z odległosci 30 cm rzucam na blat stołu i łatwo odchodzą od foremki. Od razu napełniam resztą ciasta i ponownie piekę, az do wyczerpania ciasta i pozostałych składników. Powodzenia:)