Pizza z pomidorami, serem feta i oliwkami - NYC / Pizza with tomatoes, feta cheese and olives


Pizza z pomidorami, serem feta i oliwkami, to pizza, w której dobór składników zaskoczył mnie osiem lat temu. Będąc w Nowym Jorku w dzielnicy Little Italy widziałam tak kolorowe i zaskakujące w swych połączeniach składniki pizzy, że za każdym razem długo nie mogłam zdecydować się na wybór tej jednej, właściwej. Idąc ulicami Nowego Jorku odnosi się złudzenie, że życie realne stało się życiem filmowym, przypominały mi się różne kadry z filmów kręconych w tym mieście. Zapachy Nowego Jorku, to w dużej mierze zapach jedzenia, idąc ulicami Manhatanu czujemy zapach muffinów, świeżego soku pomarańczowego, zapach barbecue, zapach pizzy, kawy... można wręcz oszaleć od tej różnorodności zapachów. 

Składniki ciasta na pizzę:
  • 1,5 szklanki mąki, warto przesiać przez sitko, by ją napowietrzyć
  • 1/3 opkakowania drożdży ( ok.2 dkg)
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól, 
  • 3 łyżki oliwy
Mieszamy drożdże z wodą dodajemy  1 szklankę mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu, dodajemy resztę mąki  lub trochę więcej tak, aby ciasto odklejało się od ręki i aby się dało wałkować.
Ja rozkładam pergamin na blasze i wałkuję ciasto  dopasowując kształt pizzy do blachy.


Nadzienie:
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia, oregano, sól, pieprz
  • ser feta - opakowanie
  • czarne oliwki - niecały średni słoik - jak kto lubi
  • 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
  • do rozgrzanej oliwy wrzucam pokrojony czosnek, chwilę przysmażam i dodaję przecedzone na sicie pomidory (odciek wylewam), dodaję sporą ilość bazylii ( najlepiej świeżej), oregano, sól, pieprz, delikatnie mieszam - nie gotuję (nie ma takiej potrzeby)
  • kroję ser feta na kawałki - kostkę lub paski
  • na rozwałkowane ciasto kładę pomidory, fetę, oliwki
  • ciasto piekę w nagrzanym do 250 stopni piekarniku, do wyraźnego przypieczenia ciasta. W moim piekarniku zajmuje to ok. 20 minut - przez 10 minut mam opcję grzania "góra i dół", następnie tylko "góra", aby ciasto nie było zbyt przypieczone od spodu.
Smacznego :)














6 komentarzy:

  1. Piękna, pachnąca...i taka kusząca:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie ta pizza wygląda :) zjadłabym kawałek albo i dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Una combinación de sabores deliciosa...me encanta.
    Saludos desde España.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny