Kokosanki z mango / Mango Coconut Muffins

Druga wersja kokosanek, tym razem  jest z owocami brzoskwiń lub mango. Jeden z szybszych deserów: ubijamy białka dodajemy cukier i kokos - zostawiamy na prawie godzinę w piekarniku, by po tym czasie zjeść coś naprawdę pysznego. Po upieczeniu ciastko jest jak beza - lekko chrupiące, suche na zewnątrz i jednocześnie miękkie w środku. Jadąc na narty zabrałyśmy ich całkiem sporo, były doskonałą osłodą do kawy pitej na stoku w Wiśle.

Składniki:

  • 10 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3,5 szklanki kokosu
  • kawałki pokrojonych owoców z puszki - mango lub brzoskwinie
Sposób przygotowania:

  • ubijamy białka na sztywną pianę
  • dodajemy cukier i ubijamy do czasu nie wyczuwania kryształków cukru
  • dodajemy kokos, chwilę ubijamy
  • wylewamy masę kokosową do papilotek umieszczonych w foremkach metalowych
  • delikatnie dodajemy na środek kawałki owoców
  • pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 10 minut z termoobiegiem, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 115 stopni i pieczemy jeszcze około 40-50 minut - ciasto ma być przyrumienione, a dół ciastka powinien odchodzić od papilotki.
Smacznego:)















7 komentarzy:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny