Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami / Chicken stew with spinach and sun-dried tomatoes

Gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - to danie jest bardzo efektowane zwłaszcza, gdy podajemy gulasz w osobnym tygielku, gdy każdy może częstować się nim wg własnego uznania.  Składniki tej potrawy nie zaskakują mnie, wiele razy wykorzystywałam je przygotowując danie główne. Zaskoczył mnie jednak bardzo smak sosu śmietanowo- pomidorowego, jest rewelacyjny! Od tej pory nie raz, nie dwa  będę robić ten sos do różnych rodzajów mięsa. Pychota!
Przepis pochodzi  z warszatatów kulinarnych.

Składniki:
  • pierś z kurczaka - 120 gram
  • suszone pomidory - 50 gram
  • szpinak liście - 150 gram
  • rukola
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 1 ząbek
  • białe wino - 50 ml
  • śmietana - 30 -36% - 100 ml
  • oliwa
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  • Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z cebula pokrojoną w kostkę i wyciśniętym ząbkiem czosnku
  • dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, rozmrożony szpinak, posiekaną rukolę oraz śmietanę, podlewamy białym winem i dusimy około 15 minut
  • doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną lub samą rukolą - będzie bardziej FIT :)
Smacznego :)













5 komentarzy:

  1. Ze szpinakiem biorę w ciemno:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To są idealnie moje smaki. Uwielbiam szpinak, suszone pomidory i rukolę. Na pewno spróbuje niedługo zrobić taki gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietna wariacja na temat gulaszu, i taka lekka!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowite danie :) chętnie spróbuję !!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten gulasz smakuje rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny