Tarta z boczkiem, porami i serami pleśniowymi

Inspiracją tego dania była dla mnie książka "Kulinaria Francuskie" autorstwa Andre Domine, a przesądziły wczorajsze zakupy spożywcze - kupiłam boczek wędzony i olbrzymiego pora. Zastanawiałam się nad  wyborem dania na dzisiejszy  obiad - uznałam, że lepsze jest wrogiem dobrego i zrobię to co najbardziej lubię, czyli tartę.  

Składniki do ciasta kruchego ( dla 3 osób):
  • 250 g przesianej mąki,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżki śmietany

Składniki nadzienia:
  • 1 duży por lub 2 średnie
  • 150 gram wędzonego, chudego i pokrojonego na małe kawałki boczku
  • 2 jajka
  • śmietana kremówka- 1/3 szklanki
  • sól morska, pieprz, zioła prowansalskie, gałązki świeżego rozmarynu
  • ser z niebieską pleśnią - 80 gram
  • ser camembert - 80 gram
  • trochę kukurydzy, dla odmiany - tylko w 1/3 części tarty
Przygotowanie:

  • mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem
  • kroimy por w poprzek, na tzw. drobne talarki, wrzucamy do wrzątku na 1 minutę, przecedzamy, przelewamy na sicie zimną wodą, zostawiamy, aby woda odciekła
  • schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta
  • na ciasto kładziemy pergamin i wsypujemy fasolkę (aby ciasto nam nie urosło) pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy pergamin z fasolkami i pieczemy samo ciasto jeszcze  5 minut, wyjmujemy z pieca
  • na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojony boczek, przez ok. 1 minutę przesmażam- boczek staje się chrupiący, dodaję zblanszowane pory, pół łyżeczki ziół prowansalskich, mieszam - nadzienie rozkładam równomiernie na upieczonym spodzie tarty
  • miksuję 2 duże jajka na pianę, dodaję 1/3 szklanki śmietany,  pół łyżeczki ziół prowansalskich, sól morską, pieprz grubo mielony, miksuję wszystko na pianę
  • masę jajeczną wylewam równomiernie na tartę i wkładam szybko do piekarnika - przez pierwsze 3 minuty włączam opcje piekarnika „termoobieg” , aby masa stężała nam szybko i nie zrobił się zakalec z ciasta
  • następnie wyłączam „termoobieg” i ok. 15-20 minut piekę tartę ustawiając piekarnik "góra/dół", pięć minut  przed końcem pieczenia rozkładam na tarcie ser camembert i ser z niebieską pleśnią, oraz gałązki rozmarynu, sypię gruboziarnistym pieprzem.
Smacznego:)




6 komentarzy:

  1. Gosiu, tarta wygląda cudownie :) Piękne zdjęcia, musi być naprawdę pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to jedna z nielicznych wersji użycia pora (obok tej w zupach), którą lubię i która mi nie szkodzi :) Zresztą każda wytrawna tarta / quiche z serem jest wspaniała! Bardzo smakowity przepis.

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! Aż się prosi, aby zjeść z dokładką:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia cudowne, smak zapewne też...:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. CUDO! Uwielbiam tarty, piękne zdjęcie i jak dla mnie idealne składniki :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny