Kolejny post powiązany z warsztatami kulinarnymi prowadzonymi przez Marcina Budynek, Roberta Sowę i Konrada Birek. Wszyscy przygotowujemy jagnięcinę. Sukces tej potrawy zależy od wysokiej jakości mięsa, przepis otrzymałam na warsztatach, a wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne. Zachęcam do przygotowania tej potrawy.
Składniki:
- 4 x 60 gram oczyszczonych i osuszonych kotlecików jagnięcych z kostką
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
- 2 łyżki oleju wielokwiatowego
- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 2 chlebki pita
- warzywa na patelnię z szuszonymi pomidorami Hortex -400 gram
Sos tzatziki z warzywami:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 obrany i starty na tarce świeży ogórek
- 4 starte na tarce duże rzodkiewki
- 2 pomidory ( tylko miąższ, bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę)
- 1 mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jogurt połączyć z warzywami, doprawić do smaku i posypać świeżo siekanym szczypiorkiem
- Olej połączyć z przyprawą do gyrosa, musztardą i miodem. W powstałej marynacie zanurzyć kotleciki- tylko dolną część tak, aby kostka pozostała sucha. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
- Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu lub na papierze Saga na patelni grillowej, po 2-3 minuty z każdej strony.
- Warzywa przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Podajemy kotleciki na sosie tzatziki, z zgrillowanym chlebkiem pita, warzywami, dekorujemy sałatami.
Smacznego :)
wykonanie moje i Wioletty |
wykonanie moje i Wioletty |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz