Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi na patelni / Grilled lamb chops with tzatziki sauce and vegetables fried in a pan

Kolejny post powiązany z warsztatami kulinarnymi prowadzonymi przez Marcina Budynek, Roberta Sowę i Konrada Birek.  Wszyscy  przygotowujemy jagnięcinę. Sukces tej potrawy zależy od wysokiej jakości mięsa, przepis otrzymałam na warsztatach, a wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne. Zachęcam do przygotowania tej potrawy.

Składniki:

  • 4 x 60 gram oczyszczonych i osuszonych kotlecików jagnięcych z kostką
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
  • 2 łyżki oleju wielokwiatowego
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • 2 chlebki pita
  • warzywa na patelnię z szuszonymi pomidorami Hortex -400 gram
Sos tzatziki z warzywami:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 obrany i starty na tarce świeży ogórek
  • 4 starte na tarce duże rzodkiewki
  • 2 pomidory ( tylko miąższ, bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę)
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  • Jogurt połączyć z warzywami, doprawić do smaku i posypać świeżo siekanym szczypiorkiem
  • Olej połączyć z przyprawą do gyrosa, musztardą i miodem. W powstałej marynacie zanurzyć kotleciki- tylko dolną część tak, aby kostka pozostała sucha. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
  • Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu  lub na papierze Saga na patelni grillowej, po 2-3 minuty z każdej strony.
  • Warzywa przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Podajemy  kotleciki na sosie tzatziki, z zgrillowanym chlebkiem pita, warzywami, dekorujemy sałatami.
Smacznego :)













wykonanie moje i Wioletty



wykonanie moje i Wioletty


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny