Udziec z indyka z serem Camembert, orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami / Turkey leg Camembert cheese, walnuts and sun-dried tomatoes

Stojąc w długiej kolejce w sklepie mięsnym zastanawiałam się, co kupić tym razem. Starsze panie stojące przede mną kupiły udziec z indyka, zapytałam się więc, jak go przyrządzają, dowiedziałam się, że to "bardzo dobre mięso"  :)  i najlepiej je smażyć w oleju i podlewać co pewien czas wodą.
Kupiłam udziec z indyka, ale zrobiłam inaczej, bez tłuszczu, no może z jedną lub dwiema łyżkami oliwy.
Zrobiłam dwie wersje tego samego dania -  jedna, to wersja bardziej jesienna, a druga bardziej świąteczna.
Dzisiaj przedstawiam wersję jesienną.

Udziec z indyka

Składniki:
  • mały udziec z indyka ( dla 3 osób)
  • 4 plastry sera Camembert
  • 4-5 połówki suszonych pomidorów 
  • orzechy włoskie - garść
  • rozmaryn - gałązka
  • przyprawa Kamis do gyrosa
  • trochę oliwy
Sposób przygotowania:
  • Dzień wcześniej  myję mięso, osuszam, wycinam  kość i zdejmuję skórę. Wycinam po obu stronach kieszonki w mięsie. Nacieram w mięso przyprawę Kamis i daję odrobinę oliwy.
  • Na drugi dzień wypełniam kieszonki mięsa serem, orzechami, suszonymi pomidorami, zwijam w tzw. roladę. Jeśli zachodzi taka potrzeba wykorzystuję wykałaczki, aby rolada nie rozchodziła sie nam w czasie pieczenia. Oliwę wcieram w mięso, aby ładnie przyrumieniło się w trakcie pieczenia.
  • Wkładam mięso w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekę prawie godzinę. W trakcie pieczenia na początku używam  termoobiegu, jeśli mięso będzie miało spieczoną skórkę, to obracam je tak, aby z każdej strony mogło być zarumienione. Po około 15 minutach nakładam pokrywkę żaroodporną lub folię aluminiową i tak piekę mięso jeszcze około 40 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, zdejmuję pokrywkę żaroodporną, przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut, następnie mogę kroić na porcje.
Makaron z buraczkami:

Składniki:
  • 50 dkg podłużnych buraczków
  • 250 dkg  makaronu ( bardzo szerokie wstążki, może być ostatecznie lasagne)
Sposób przygotowania:
  • umyte buraki gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, najlepiej sprawdzić widelcem w trakcie gotowania, czy nie są jeszcze zbyt twarde
  • ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż tak, aby uzyskać jak najcieńsze paski 
  • makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, wyjmując pojedyńczo, aby nie skleiły się ze sobą pojedyńcze wstążki
  • przekładamy makaron z burakami i przycinamy boki. Ja niestety przycięłam tylko dłuższe boki i dlatego krótsze nie wygladają tak, jak bym sobie życzyła :(   Kroimy całość na mniejsze porcje, które później będziemy nakładać na talerz.
Sos zielony:

Składniki:
  • zielona pietruszka- kilka  całych gałązek
  • bazylia - kilka całych gałązek
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól, pieprz, kilka kropel cytryny, pół łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oliwy ( ja do sałatek używam oliwy nieklarowanej, ale może być zwykła)
Miksujemy wszystkie składniki sosu w blenderze, doprawiamy smak, jeśli jest taka potrzeba.


Do dekoracji  talerza użyłam marynowana dynię (własnej roboty :)) , żurawinę, orzechy włoskie.












1 komentarz:

  1. Wygląda niesamowicie! Spróbuję zrobić to sama ; ) Fajny pomysł z burakami w makaronie

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny