Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna należy do dań  bardziej czasochłonnych, ale jest w niej mnóstwo warzyw, a czego nie robi się dla zdrowia:)  Idealna jest na kolację, mamy możliwość przygotowania jej wcześniej, a następnie podpieczenia przed samym podaniem. Nie musimy też używać piekarnika, wystarczy teflonowa nie przywierająca patelnia. Lubię ryby, ale mieszkam w mieście, w którym świeże ryby nie zawsze są dostępne i jest niewielki wybór. Wykorzystałam więc okazję i kupiłam pierwszy raz rybę Czarniak  z rodziny dorszowatych. Ta potrawa lubi dużą ilość oregano :)



Składniki:
  • 1 duży por
  • 1 seler
  • szklanka ryżu
  • 50 dkg pieczarek
  • 2 filety ryby
  • sól, pieprz, kurkuma, oregano, chilli
  • oliwa
  • cytryna
Sposób przygotowania:
  • myjemy pieczarki, duże pieczarki kroimy w ósemki, małe w ćwiartki. Smażymy je na łyżce oliwy, dodajemy soli, pieprzu, chilli,oregano. Pieczarki  maja być przyrumienione (bez sosu - ma odparować)
  • pory kroimy w talarki
  • ryż gotujemy zgodnie z instrukcją w osolonej wodzie z 1 płaską łyżeczką kurkumy
  • seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy  na 2 łyżkach oliwy przez 3 minuty, następnie dusimy do miękkości, doprawiamy solą , pieprzem, oregano.
  • ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą, pieprzem,cytryną ;  następnie  smażymy na oleju
  • na patelnię lub naczynie ceramiczne układamy warstwy:
  1. ryż
  2. por pokrojony
  3. pieczarki zmieszane z selerem
  4. ryby
  • przykrywamy naczynie ceramiczne folią aluminiową lub  patelnię pokrywką. Pieczemy lub dusimy ok. 20 minut.


















3 komentarze:

  1. apetycznie wygląda...dziękuję za przepis,napewno zrobię
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Por i ryba od dawna stanowią dla mnie połączenie idealne, dlatego na Twoją zapiekankę spoglądam łakomym okiem.

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny