Gulasz z wołowiny / beef stew


Placki ziemniaczane z gulaszem, to było przez wiele lat moje "numer 1" na liście  ulubionych potraw. Aktualnie nie potrafię tak jednoznacznie szafować "numerami", ale nadal  uwielbiam ten smak. Smak gulaszu to przede wszystkim zioła, które nadają mu charakter i podkręcają smak mięsa. Nie będę rozpisywać się, każdy robi gulasz w trochę inny sposób, ale rzadko jadłam nieudany gulasz - może jestem szczęściarą :)

Składniki:
  • 1,2 kg wołowiny
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 2 ząbki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • zioła do wołowiny: majeranek, rozmaryn, tymianek, papryka ostra i słodka, pieprz, sól
  • zielona pietruszka - połowa wiązki
  • wino czerwone wytrawne - 2/3 lampki wina
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
  • mięso minimum dzień wcześniej kroimy na małe kawałki, dodajemy kilka łyżek oleju i zioła do marynaty z wyj. soli
  • na rozgrzanym oleju na patelnię dajemy pokrojoną wołowinę, smażymy na maksymalnym ogniu do momentu, kiedy wyparuje woda, która wypływa z mięsa
  • po wyparowaniu wody i podsmażeniu mięsa, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy ją na złoty kolor, dodajemy pokrojoną paprykę i czosnek, smażymy chwilę
  • dolewamy wino, chwilę dusimy mięso z winem
  • po odparowaniu alkoholu, dolewamy wodę, przecier pomidorowy i dusimy dalej do miękkości mięso
  • łączny czas smażenia i duszenia mięsa, to 2 godziny ( ja lubię, jak mięso lekko rozpada się i sos jest średnio gęsty)
  • pod koniec duszenia mięsa dodajemy śmietankę, zieloną pietruszkę, mieszamy, podajemy
Smacznego :)











Elliott - kompan, kot


10 komentarzy:

  1. Taki gulasz to chętnie zjem :) bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jego widok zaczęło burczeć mi w brzuchu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, gulasz wołowy to jest to:-) Patrzę na Twojego rudzielca...nasz wczoraj spadł z tarasu 5 piętra na dół. Wydaje się, że wszystko ok, obserwujemy i martwimy się...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko,czy wszystko jest w porządku?

      Usuń
    2. Tak już od wczoraj jest wszystko ok. Zaczął sam prosić o jedzenie i już znowu gada do mnie...:-))

      Usuń
  4. mega apetyczny! i obok ten klops z kaszy.. super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gulasz wołowy to jedno z tych dań, które moja rodzinka zjada do ostatka niezależnie od tego, jak często bym go nie robiła. Twój wygląda niesamowicie apetycznie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję, z popularnościa gulaszu jest chyba tak samo w każdej rodzinie:)

      Usuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny