Sos serowy do makronu, mięsa, warzyw



Sos serowy dla 4 osób:

  • 1 cebula średnia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5 dkg utartego parmezanu , może być inny ostry ser
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  •  1-2 łyżki masła
  • 4 listki szałwii
  • sól, pieprz
Kroimy drobno cebulę i szałwię. Na rozgrzanym maśle smażymy  pokrojoną szałwię i cebulę na złoty kolor, zalewamy winem, przez minutę redukujemy wino, dodajemy śmietankę, mieszamy, dodajemy ser, mieszamy, przyprawiamy, mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się i ser rozpuści się.  Jeśli komuś przeszkadzają drobne kawałki cebuli w sosie, to może sos zblendować, ja tego nie robię.




1 komentarz:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny