Creme brulee

Jowita w kuchni


Creme brulee -deser nad deserami. Podczas jego przygotowania miło jest posłuchać francuskiej muzyki.  Otrzymałam na gwiazdkę od przyjaciół fantastyczny prezent "Appetit Francja" - płytę z piosenkami francuskimi  z dziesięcioma klasycznymi przepisami z kuchni francuskiej.  Znajdziecie w tym świetnie wydanym zestawie muzyczno - kulinarnym piosenkę "Madame" Jane Birkin, oraz deser creme brulee, wg którego przyrządzamy ten deser, modyfikując jedynie czas pieczenia.  Polecam.







Składniki:

  • 500ml śmietanki 36%
  • 6 żółtek
  • 100 gram cukru drobnego
  • laska wanilii


Sposób przygotowania:

  • Wanilię rozcinamy na pół, dodajemy do śmietanki, zagotowujemy śmietankę, pozostajemy do lekkiego schłodzenia. 
  • wanilię przeciągamy nożem przez nacięcie i wyjmujemy ziarenka, które dodajemy do śmietanki.
  • żółtka  ubijamy z cukrem na jasny, gładki krem. Do kremu dodajemy powoli ciepłą śmietankę - cały czas mieszając. Krem wlewamy do żaroodpornych naczynek, które wstawiamy na wypełnioną wodą blachę - tak, aby woda sięgała do połowy wysokości naczynek
  • wstawiamy na 40 minut  do nagrzanego piekarnika do 130 stopni piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika krem studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • przed podaniem posypujemy całą powierzchnię deseru łyżeczką cukru  i spalamy go specjalnym palnikiem lub wstawiamy do piekarnika z rozgrzaną górą, aż cukier rozpuści się i nabierze złotego koloru.












5 komentarzy:

  1. Kto wie czy on nie zawładnie naszymi sercami w ten piątek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! wciąż jeszcze przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nie ma nic lepszego od tego francuskiego deseru. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ulalal.. francuska, pyszna klasyka! :)
    Idealnie przypieczoneee :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny